0

С лед силното земетресение, което преживя Турция малко след 10:30 в сряда, вече има лоши вести от там.

КОШМАР: Ново жестоко земетресение удари Турция! (ВИДЕО)

Три сгради са частично срутени при земетресението със сила 5,9 по Рихтер в окръг Малатия, Източна Турция, предава БТА.

Съобщението е на министъра на вътрешните работи Али Йерликая, цитиран от държавната турска телевизия ТРТ-Хабер.

Йерликая уточни, че сградите се намират в окръзите Малатия, Шанлъурфа и Елязъг.

От турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) съобщиха, че в засегнатото здание в Елязъг е имало четирима души, които са подали сигнал за помощ. Те са били спасени от екипи на АФАД. Четиримата са невредими.

След земетресението са последвали 30 вторични труса (с магнитуд до 3 по скалата на Рихтер), информира телевизията.

В училища в пет окръга (Малатия, Шанлъурфа, Адъяман, Батман, Елязъг), е прекъснато обучението днес.

Трусът беше с епицентър в град Кале, окръг Малатия, и беше регистриран в 10:46 ч.

Земетресението бе усетено в съседна Сирия, както и в турските окръзи Диарбекир, Елязъг, Кахраманмараш, Токат, Ерзинджан, Тунджели, Адъяман.

Трусът е предизвикал силна паника сред хората, които са побегнали навън.

 След земетресението, което се случи в Кахраманмараш през 2023 година, и земетресението с магнитуд 5,9 по Рихтер, което се случи в Малатия бреди броени часове, населението започнало да проучват зоните на разлома.

Ето картата на риска от земетресение в Турция, представена от AFAD. 

Screenshot/NTV

Източноанадолският разлом е линия на спускане в източна Турция. Типът трансформация между Анадолската плоча и Арабската плоча, движещи се на север, формира тектонската граница. Разликата в относителните движения на двете плочи се проявява в ляво-страничното движение по разлома. Източният и Северният анадолски разломи приспособяват движението на запад на Анадолската плоча, която е компресирана поради продължаващия сблъсък с Евразийската плоча.
 

Източноанадолският разлом започва от тройната връзка Мараш в северния край на пукнатината на Мъртво море и завършва в североизточна посока при тройната конкатенация Карлиова, където се слива със Северноанадолския разлом.

Източноанадолската разломна линия продължава до Хатай, Османие, Газиантеп, Кахраманмараш, Адияман, Елазъг, Бингьол и Муш и след това се слива със Северноанадолската разломна линия, започваща от Ерзинджан.