0

Д ворецът "Уиндзор" отново отваря врати за посетители, предаде АФП. Стотици хора чакаха в четвъртък за първото публично отваряне след смъртта на Елизабет Втора. 

Дворецът "Уиндзор" беше затворен за посетители подобно на всички кралски резиденции след смъртта на кралицата. Уиндзор е на около 40 км западно от Лондон. Там кралица Елизабет прекарваше по-голяма част от времето преди пандемията от коронавирус. Дворецът е сред британските туристически забележителности.

Посетителите ще могат да видят надгробния паметник на крал Джордж Шести, баща на Елизабет Втора, починал през 1952 г. Паметникът е в готическия параклис на двореца. 

Кралица Елизабет Втора, която почина на 96 години след 70 г. на британския престол, беше погребана до своя съпруг принц Филип, до родителите си и сестра си на 19 септември. Церемонията по кралското погребение беше в Уестминстърското абатство в Лондон. 

Преди пандемията от COVID-19 дворецът "Уиндзор" привличаше около 1,5 млн. посетители всяка година.  В Лондон галерията на кралицата в Бъкингамския дворец отвори врати на 22 септември. Частта от двореца, която обикновено е достъпна за посетители от юли до октомври обаче остава затворена, съобщава кралският тръст. Това е институцията, която ръководи кралските резиденции.