0

Д ве минути мълчание ще запази в понеделник цялото Обединено кралство в края на церемонията от държавното погребение на Елизабет II в Уестминстърското абатство, давайки шанс на британците в цялата страна да отдадат почитта си към покойната кралица. Това стана ясно вчера от публикуваните от Бъкингамския дворец подробности, свързани с погребението на кралицата.

Десетки хиляди стояха на опашката в четвъртък, която се извиваше на повече от четири мили (6,5 км) по протежение на река Темза в Лондон, чакайки да отдадат в мълчание пред нейния ковчег своята признателност и любов към покойната кралица.

В петък вечерта крал Чарлз III, неговите братя и сестра му ще бдят в продължение на 15 минути пред ковчега на майка им в 900-годишния Уестминстър хол в сградата на парламента. Чарлз, принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард вече бдяха до ковчега на Елизабет, когато той беше изложен в катедралата „Св. Джайлс в Единбург“ по-рано тази седмица.

Обединение

Едуард Уилям Фицалан-Хауърд, длъжностно лице, отговарящо за организацията, каза, че погребението и събитията през следващите дни имат за цел да „обединят хората по целия свят и да резонират с хора от всички религии, като същевременно изпълнят желанията на Нейно Величество и семейството й за отдаване на подобаваща почит към едно изключително царуване.“

„Кралицата заемаше уникално и вечно място в живота ни. Това се усети силно през последните дни, когато светът узна за нейната кончина“, каза Фицалан-Хауърд.

Световните лидери

След държавното погребение в понеделник, на което ще присъстват 2000 гости, включително президентът на САЩ Джо Байдън и други гостуващи държавни глави, ковчегът на Елизабет ще бъде пренесен през историческото сърце на Лондон - от Уестминстърското абатство до арката Уелингтън близо до Бъкингамския дворец на теглен от коне лафет. Чарлз и други кралски особи ще вървят зад него.

Сред гостите на погребението ще има и 200 души, отличени от покойната кралица за работата им в отговор на пандемията от Ковид-19 и в сектори, включително благотворителни организации, от здравеопазването и образованието.

Лондонското летище “Хийтроу” обяви, че ще спре всички полети за 15 минути преди 2-минутното мълчание в понеделник и 15 минути след края му, „за да се избегне смущение от шум“ от самолетите.

След това от Лондон ковчегът на кралицата ще бъде откаран с катафалка до Уиндзор за служба в параклиса „Сент Джордж“ на замъка. На нея ще присъстват 800 души, включително членове на домакинството на кралицата и персоналът от имението.

Погребална песен

В края на службата ковчегът на Елизабет II ще бъде спуснат в кралската крипта трезор и гайдарят на суверена ще изсвири погребална песен. Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби ще произнесе благословение и паството ще изпее „Господ да пази краля“.

След това членовете на кралското семейство ще проведат частна погребална служба в мемориалния параклис на бащата на Елизабет - крал Джордж VI, където кралицата ще бъде погребана до покойния си съпруг принц Филип, който почина миналата година на 99 години.