0

Г ръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис се извини отново от свое име и от името на правителството си за трагичната влакова катастрофа в Темпе, Централна Гърция, пише в. „Катимерини“.

Мицотакис заяви, че „не може да се скрием зад поредица от човешки грешки. Всички сме виновни и нека го признаем със смелост - от правителства и администрации, които от години блокират ключов проект, до определени профсъюзи, които възпрепятстват каквато и да е оценка на железопътния персонал". „Разпределението на отговорностите ще бъде извършено от правосъдието, бързо и в най-висока степен“, допълни той.

Премиерът гарантира, че разследването ще се извършва в абсолютна прозрачност, така че грешките да бъдат идентифицирани и оценени справедливо. Също така той гарантира и за стартирането на директни инициативи за подобряване на проблемната ситуация в железниците по отношение на технологиите и персонала.

Мицотакис обяви рамка от процедури за финансова и морална подкрепа на близките на загиналите от челния сблъсък на пътнически и товарен влак миналата седмица, при който загинаха 57 души.

Той заяви, че ще бъдат отпуснати повече от 270 млн. евро от Фонда за възстановяване за железопътната реформа, като обеща подобрение в безопасността чрез инсталиране на цифрови системи за контрол по железопътните линии до края на лятото.

На правителственото заседание Мицотакис говори и за „война с тъмната държава на анахронизма, която приема различни партийни цветове, но остава дълбока“ и призова „да свалим тази проблематична държава, без значение колко препятствия ще срещнем“.

Влаковата катастрофа накара десетки хиляди хора да излязат на протестни шествия в цяла Гърция, а работещи от различни сектори обявиха еднодневна национална стачка, като основно искане беше да се сложи край на политиката на приватизация и да се потърсят реални отговорности за влаковата катастрофа на 28 февруари.