0

Б ългари, кацащи от Неапол, ще са първите, които ще влязат в страната, без да подлежат на гранична паспортна проверка. Това ще се случи на 31 март, неделя, когато по летищата ни ще отпадне проверката за пристигащи и заминаващи от и до 27-те страни от Шенгенското пространство за свободно движение.

Пътници

Точният час е 0:20 часа, 20 минути след влизането на страната ни по въздух в Шенгенската зона, съобщиха за „Телеграф“ от летище София. Полетът е на авиокомпания Ryanair от Неапол и ще бъде приет на Терминал 2. Първите излитащи наши съграждани, които ще се качат на самолета си, без да показват документ за самоличност, пък ще летят за малкото летище Бове край Париж. Те ще отлетят в 5:45 ч. на същия ден. От летището не издадоха какви изненади готвят за първите пристигнали и отлетели пътници след влизането ни в Шенген.

ДА-ДА, АМА НЕ: Пак ще ни проверяват на границата с Румъния, въпреки частичния Шенген!

Готовност

От летището твърдят, че всички физически и технически реорганизации на терминалите са вече завършени и тествани, за да може влизането в Шенген по въздух да е гладко и безпроблемно. Ключовите проверки са включвали това след 31 март да не се допуска смесване на потоци от пътници за и от страни от Шенген и такива за и от трети страни (като Великобритания, Ирландия, Израел, Турция, Катар, Дубай и др.). Целта е да се предотврати възможността лица, пътуващи за и от трети страни, да избегнат паспортна проверка.

Промени

Реорганизацията ще се отрази и на потребителското изживяване на пътниците на летището. Пътуващите за трети страни например вече ще могат да купуват алкохол, цигари, парфюми и други типични летищни стоки само преди да са минали паспортна проверка. Веднъж минали през нея, пътниците няма да могат да се връщат назад към търговската зона на летището. Промяната произтича от реорганизацията на Терминал 2 на летището, през който ще минава основният пътникопоток за страни извън Шенген. Тя няма да засегне пътниците от и до Шенгенски държави, които ще могат свободно да се разхождат и пазаруват от общата зона на Терминал 2, след като са минали през скенерите за тяло и багаж.

От летището предупреждават, че отпадането на паспортните проверки не освобождава гражданите от тяхното общо законово задължение винаги да носят документ за самоличност в себе си. Пътниците, кацащи от Неапол, ще са първите, които няма да показват документ за самоличност.