0

Б ританският премиер Лиз Тръс беше замесена в скандал, след като изнесе първата си реч като министър-председател на конференцията на Консервативната партия, облечена в рокля, която изглеждаше идентична с тази на измислена тиранична жена-диктатор, предава „Guardian”.

Червената рокля, носена от Тръс, наподобява тази, носена от Ема Томпсън за превъплъщението й на Вивиен Руук в антиутопичния научнофантастичен минисериал „Years and years”. Драмата се развива в периода между 2019 г. и 2034 г. и проследява неумолимия възход на Руук на власт като лидер на крайнодясна популистка партия на фона на все по-хаотични глобални дела. Облеклото на Тръс се оказа напълно идентично с това на героинята на Томпсън, като дори използва същия колан.

Въпреки реакциите на социалните мрежи, които сметнаха, че Тръс е избрала тоалета си, за да наподобява на известната героиня диктатор, медиите на Острова отбелязаха, че тя се е появявала с въпросната рокля и преди излизането на сериала „Years and years”. “Тук въпросът е кой кого е вдъхновил“, отбелязва „Guardian”. Лиз Тръс не се радва на особена популярност сред сънародниците си. Нейната агресивна финансова политика, която включва орязване на редица социални придобивки, предизвика сериозно недоволство сред Консервативната партия и дори доведе до заплахи, че правителството й може да падне до края на годината.