0

В деня, в който принцеса Даяна беше погребана през септември 1997 г., нейният 12-годишен син Хари вървя зад погребалната процесия, преминавайки покрай тълпи от опечалени по улиците на Лондон.

Четвърт век по-късно образът на това младо момче остава запечатан в общественото съзнание, а принц Хари казва, че никога не е забравил травматизиращото преживяване. „Преди да се усетя, се озовах с костюм и черна вратовръзка. . . Бях част от това", спомня си той.

В друго интервю през 2017 г. принц Хари разказа: „Майка ми току-що беше починала. Трябваше да извървя дълъг път зад ковчега й, заобиколен от хиляди хора, които се бяха вторачили в мен, докато милиони други ме гледаха по телевизията. Никое дете не трябва да бъде принуждавано да направи това, което направих аз — при никакви обстоятелства“.

Мемоари

Това е момент, който Хари със сигурност ще опише в своите дългоочаквани мемоари, които ще бъдат публикувани следващия вторник, пише журналистката от DailyMail Сю Рийд.

Мемоарите, които носят заглавието „Spare“ („Резервен“) - препратка към второстепенното място на принца в кралския род зад „наследника“ - неговия брат Уилям, се очаква да опишат ролята на Хари в емоционалното погребение на принцеса Даяна и много други моменти от живота на династията Уиндзор.

Според публикации в британската преса в мемоарите си 38-годишният принц ще коментира ключовите събития, довели до онази ужасна нощ през 1997 г., когато принцеса Даяна загина заедно с приятеля си Доди Файед пре автомобила катастрофа в Париж.

Версии

Официалната версия е, че катастрофата е „трагичен инцидент“, който се е случил, след като двойката е вечеряла в хотел „Риц“ и се втурнала към тайното си любовно гнездо близо до Шанз-Елизе с черен Мерцедес, управляван от шофьор, по улиците на Париж.

Изследователите на мемоарите на принц Хари са се свързали с мнозина, които си спомнят или по-някакъв начин са свързани с катастрофата в тунела Алма. Сред тях са очевидци и представители на френските власти, които са присъствали на местопроизшествието и журналисти, включително и авторката на тази статия - Сю Рийд, която разследва в детайли защо и как е загинала Даяна.

Според официалното заключение на френските власти и Скотланд Ярд катастрофата е настъпила поради „груба небрежност“ от страна на нетрезвия шофьор Анди Пол, който е карал с превишена скорост, за да избяга от папараците, обебени от мисълта да заснемат принцесата заудна с нейния любовник.

Най-известната жена

Даяна, разбира се, беше най-известната жена в света. Тогава тя беше е на 36 години и лицето и е на първите страници на почти всяко лъскаво списание и вестник по цялото земно кълбо, докато медиите отразяваха в най-дребни подробности процъфтяващия й роман с филмовия продуцент Доди. Той е син на родения в Египет мултимилионер Мохамед Ал Файед, който по това време притежава луксозния лондонски универсален магазин „Harrods“. Ал Файед е човек, който кралското семейство не харесва и на когото няма доверие.

През лятото на 1997 г. се носят слухове, че Даяна и Доди ще се сгодят. Според публикации в медиите, по време на разследването на катастрофата се появява доказателство, че принц Филип лично е нарекъл Доди „мазна лежанка“ - коментар, които допринася за медийната лудост.

Наскоро разведена след нещастия си брак с принц Чарлз, Даяна пристига в Париж с частния самолет на Доди сама десет часа преди трагичната катастрофа след круиз по Средиземно море, по време на който папараци я заснемат да се целува с любимия на яхтата на магната Мохамед Ал Файед.

По-късно същия ден Даяна трябва да се върне във Великобритания, за да види синовете си, които са на почивка с кралицата и принц Чарлз в Балморал.

Последната натрапчива снимка на Даяна я показва да седи до Доди на задната седалка на Мерцедеса, след като двамата са напуснали хотел „Риц“ през задната врата при неуспешен опит да избегнат фотографите.

Последна снимка

На снимката Даяна извива глава, за да надникне през задното стъкло и да провери дали колата е следена от папараците. Отпред е бодигардът на двойката Тревър Рийс-Джоунс, който е единственият оцелял при катастрофата. Зад волана е шофьорът Анри Пол, който издъхва мигновено секунди по-късно.

Това, което се случва две минути след последната снимка на Даяна, поставя множество въпроси, много от които остават без отговор. Милиони думи са изписани за катастрофата, станала в 12:20 часа през нощта в неделя на 31 август.

Според френски източник, участвал в първоначалното разследване на инцидента, принц Хари се е фокусирал върху получаването на повече информация за последните часове на своята майка.

„Има много хора във Франция, които си спомнят тази нощ. Съвсем нормално е синът на Даяна да иска да научи повече за катастрофата за своята книга“, каза източникът пред британски вестник по-рано тази година.

Разкрития

Лий Сансъм - бивш военен полицай и бивш бодигард на принцесата - си спомня как Даяна е разговаряла с него, че се страхува за своята безопасност след убийството на своя приятел - модния дизайнер Джани Версаче през юли 1997 година. Въпреки че италианецът беше убит при произволна атака, първоначално се предполагаше, че смъртта му е професионално убийство.

„Даяна ми довери собствените си страхове, че един ден може и тя да бъде убита“, каза Сансъм в интервюта за популяризиране на новата му биография „Защитата на Даяна“. Тя каза нещо като: „Мислиш ли, че ще направят това с мен?“ Тя трепереше и от тона й беше ясно, че наистина смята, че може да я ликвидират, които и да са „те“, разкрива той

Сансъм е достатъчно близък с Даяна, коят му лепва прякора - „Рамбо“, имайки предвид американския войник, изигран от Силвестър Сталоун в едноименния филм.

Сансъм е в екипа от охранители на Доди и наблюдава развитието на връзката му с Даяна през лятото на 1997 година.

Свидетели

Показателно е, че бившият бодигард излага собствените си подозрения, че в тунела се е случило нещо странно.

„Свидетел, шофирал кола, пътувала пред мерцедеса в Париж, съобщи на разследващите, че е видял мощен мотоциклет да изпреварва Мерцедеса само секунди преди катастрофата“, разказва той.

„Друг свидетел, пътуващ в обратната посока, видял втори мотоциклет да завива, за да избегне дима и останките от Мерцедеса, след което напуска тунела без да спира. Водачите на моторите никога не бяха открити и това не е случайно.

След смъртта на Даяна бодигардът разследва катастрофата и последиците от нея. "Говорил съм с френски и британски офицери от разузнаването, с приятели на покойната принцеса и на Доди Файед", посочва той.

Шофьорът

Журналистиката Сю Рийд още помни интервюто си с родителите на 41-годишният шофьор Анри Пол, който часове след смъртта на Даяна е описан от френските служби за сигурност като „пияно прасе“.

Двойката, която живее в Бретан, със сълзи на очи разказва, че синът им не е бил алкохолик и че от време на време е изпивал чаша бира или аперитив с аромат на сладък корен. Родителите обяснили, че по време на среща в британското посолство в Париж с представители на Скотланд Ярд през 2006, са били уверени, че синът им не е бил пиян.

Съдебномедицински доклади, представени на разследването по-късно, показват, че Анри Пол е имал в кръвта три пъти повече алкохол от допустимото, но анализите са показали също така високо ниво на въглероден окис – смъртоносен газ, отделян от автомобилите при изгаряне на газовете.

Мистерия

Възможно ли е пробите на шофьора Анри Пол да са били разменени с тези на жертва на самоубийство? Според разследващия съдия е невъзможно да бъде доказана подобна аномалия.

Британският клиничен фармаколог проф. Атол Джонстън заявява, че няма обяснение за концентрацията на въглероден окис в кръвта на Анри Пор по време на изслушвания във връзка с разследването на катастрофата, причинила трагичната смърт на принцеса Даяна. „Това не е грешка при измерването“, посочва той – най-вероятната възможност е това да не е кръвната проба на Анри Пол.

Може би мемоарите на принц Хари ще помогнат да се разкрие тази мистерия, както и всички останали неизвестни около смъртта на неговата майка - смърт, която според толкова много свидетели не е „трагичен инцидент".

Изкупителни жертви

Въпросът, който мнозина все още си задават, е: може ли Анри Пол и папараците, които следят колата, да са станали изкупителни жертви, за да прикрият по-зловещ план, който да сложи края на „неуместния“ романс на Даяна.

Сю Рийд твърди, че фотографиите, за които се твърди, че са направени от папараците, преследвали Даяна до самия й край, всъщност дори не са направени в тунела Алма. Според нея те са изостанали с цяла минута от бързия „Мерцедес“, следвайки го с мотопеди, които не могат да се мерят с мощната лимузина.

Няколко години след фаталния инцидент девет журналисти са оправдани по обвинение в непредумишлено убийство, след като френският главен прокурор обяви, че няма достатъчно доказателства, че те са станали причина за катастрофата.

Мотористи

Подобно на бившия бодигард на Даяна - Лий Сансъм, Сю Рийд твърди, че мощни черни мотоциклети, които не принадлежат на папараците, са били близо до колата на Даяна в момента на сблъсъка с тринадесетата колона в тунела Алма.

Подобни доказателства са публикувани от DailyMail и могат да бъдат открити в интернет пространството. Някои от тях никога не са разгледани от разследващите.

Но стотици изписани страници показват, че 14 независими свидетели в близост до местопроизшествието си спомнят как обреченият Мерцедес внезапно е бил заобиколен на входа на тунела от черни мотоциклети, както и две коли - тъмен седан и тунингован бял Фиат Уно. Всички тези превозни средства се спускат в тъмнината на тунела след Мерцедеса. Според един от свидетелите, който предостави доказателства за разследването, тези мистериозни превозни средства са пътували до входа на тунела през близкия хлъзгав път и не са се намирали близо до „Риц“ във фатялната нощ.

Лъч светлина

Събирайки цялата тази информация, Рийд е на мнение, че въпросният седан е се е доближил до задната броня на Мерцедеса. Възможно ли е това да е накарало шофьора, вероятно погрешно мислейки, че папараците го е настигат, да кара още по-бързо в тунела?

Според Рийд междувременно другият автомобил - Фиат Уно е ускорил към автомобила на Даяна, като го е избута настрани. Твърди се, че маневрата е позволила на един от черните мотоциклети с двама пътници, носещи каски, които скриват лицата им, да мине покрай колата на Даяна.

Свидетели разказват още, че когато единият от мотоциклетите се е намирал на около четири метра пред Мерцедеса от него проблеснала силна светлина. Предполага се, че тя може да е произведена от лазърен лъч, който е произведен от задния пътник на мотора, които е насочен прецизно към колата на Даяна.

Очевидец - френски пристанищен работник, шофирал пред Мерцедеса, който тази нощ не е следван от придружаваща кола, за разлика от всяко друго пътуване на Даяна и Доди, твърди, че е наблюдавал ужасната сцена в огледалото за задно виждане. Мъжът си спомня, че черният мотоциклет е спрял след катастрофата и возещият се отзад е слязъл и надникнал през прозореца на Мерцедеса. Според него той се обърнал към спътника си, показвайки жест, който в армията се използва, да да бъде съобщено, че мисията е изпълнена.

Конспирации

Трябва да се отбележи, че много хора имат интерес от бързата смърт на принцеса Даяна заради връзката й с Доди. Според някои членове на британския истаблишмънт тя се е превърнала в „безконтролно оръжие“. Според други тя е развила параноя след раздялата с Чарлз и загубата на закрилата на кралското семейство, когато нейната титла е отнета.

Безпокойството на Острова се засилва, след като майката на бъдещия крал заплашва да се премести в чужбина заедно с приятеля си мюсюлманин. Доди купува имение в Малибу, някога собственост на филмовата звезда Джули Андрюс, в която планира да заживее заедно с Даяна.

В наскоро излязлята поредица на Netflix Хари напомни за Калифорния: „Това е едно от местата, където майка ми щеше да заживее, знаете ли?“

Отстранена от кралското семейство и лишена от кралската си титла, Даяна е развълнувана от перспективата да избяга от Великобритания в Америка. Преди смъртта си тя подарява на своя любим най-ценното, което притежава – ръкавелите на покойния си баща, заедно с писмо, в което признава силните си чувства към него.

Показателно е, че в Лондон – преди да се срещне с Доди, но след раздялата си с Чарлз – Даяна споделя на своя уважаван адвокат - лорд Мишкон, че очаква „да бъдат положени усилия да се отърват от нея“.

Според записки, изготвени от сътрудници на адвоката, известни като „Бележката на Мишкон“, Даяна е заявила, че смъртта й ще бъде причинена от „някакъв инцидент в кола, като например предварително подготвена повреда на спирачките . . или ще бъде направено така, че светът да види, че тя е толкова наранена и увредена, че може да бъде обявена за умствено неуравновесена“.

Разузнаването

Журналистката Сю Рийд посочва, че след смъртта на принцесата е получила информация от източници от MI6, че официалната версия за катастрофата е далеч от истината за това, което наистина се е случило.

Удивителното е твърдението, че е била организирана „операция в Париж“, за да бъде сплашена принцесата и да прекрати романса си, тъй като нейният любовник е смятан от британския истаблишмънт за неподходящ спътник за майка на бъдещ крал.

„Планирахме да й счупим ръката или да й причиним леко нараняване“, каза информаторът от MI6, сега пенсионер, живеещ в Европа. „Никой от службите за сигурност, които ръководят тази операция, не е искал Даяна да бъде убита. Доди? Е, той беше друга работа“.

Независимо дали този разказ е верен или не, остават много въпроси без отговор, които Хари може да повдигне в мемоарите си за смъртта на неговата майка от сърдечна недостатъчност, причинена от нараняванията й, в парижка болница няколко часа след „трагичния инцидент“.

„Бележката на Мишкон“

Миналия август в публикация в The Mail on Sunday Сю Рийд разкрива, че „бележката Мишкон“ е била предадена на Скотланд Ярд само 19 дни след катастрофата. Адвокатът на Даяна го прочита лично на висши офицери, за да „подчертае важността й“ по време на посещение в централата на лондонската полиция.

След това „Бележката на Мишкон“ незнайно защо е поставена в сейф за шест години, вместо да бъде предадена на френската полиция, която разследва как е починала Даяна. Нито Хари, нито някой от роднините на принцесата знаят за съществуването на „Бележката Мишкон“ през по-голямата част от десетилетието.

Съществуването на бележката беше разкрито от Скотланд Ярд едва след като писмо, написано на ръка от Даяна и изразяващо същите опасения за злополука, излезе наяве през 2003 година.

Този втори документ се пази от бившия иконом на принцесата Пол Бърел.

В документален филм на Channel 4 „Да разследваш Даяна: Смъртта в Париж", отбелязващ 25-ата годишнина от нейната кончина, Майкъл Мансфийлд - адвокат, представляващ опечаления Мохамед Ал Файед при разследването на катастрофата, заяви, че „Бележката на Мишкон“ е важна, защото е еквивалент на нечие предчувствие“.

Той посочи, че Скотланд Ярд е трябвало бързо да предаде "Бележката на Мишкон" на френските следователи веднага, след като са я получили от лорд Мишкон. „Те не го правят. Слагат я в сейфа и не разкриват съдържанието й“, каза Мансфийлд.

В това, което беше обявено като неговите „сурови, непоколебими и честни“ мемоари, Хари изглежда със сигурност засяга въпроси, свързани с мътните обстоятелства около смъртта на неговата майка - Даяна - принцесата на народа.