0

К итай екзекутира двойка, хвърлила двете си малки деца от прозореца на небостъргач. Драматичният случай от 2020 г. предизвика гняв сред китайците. Джан Бо и Йе Ченгчен бяха обвинени за фаталния край на 2-годишно момче и 1-годишно момиченце от 15-я етаж на жилищна сграда в община Чунцин. 

Джан - бащата на двете деца започнал да се среща с Йе, която първоначално не била наясно, че партньорът му е женен и има деца. След като научила за наследниците на любимия си, замислила план за отстраняването на пречките пред бъдещия им съвместен живот. 

През ноември 2020 г. Йо принуждава Джан да изхвърли децата си през прозореца на апартамента в отсъствието на майка им, с която преди това се били споразумели за развод. 

Джан и Йе бяха признати за виновни в заговор "да убият дъщеря си и сина си чрез инсцениране на случайно падане", съобщава China Daily. Двамата получават смъртна присъда в края на миналата година, която обаче е извършена на 31 януари 2024 година. 

Китай пази в тайна данни за смъртните присъди, изпълнявани всяка година, въпреки че Amnesty International изчислява, че Поднебената е водещият екзекутор в световен мащаб, с хиляди дела за престъпления, които често варират от трафик на наркотици до корупция и убийства, Най-често срещаното средство за екзекуция е смъртоносна инжекция.