0

Н ад 100 души са загинали поради екстремни горещини в Мексико през юни, съобщи правителството след поредица от горещи вълни в латиноамериканската страна. Учените казват, че глобалното затопляне предизвиква рекордно високи температури.

Над 1000 извънредни ситуации, свързани с горещината, е имало в Мексико между 12 и 25 юни, от които 104 са довели до смърт, според данни на здравното министерство. Властите вече съобщиха за осем смъртни случая между 14 април и 31 май, с което общият брой стана 112. Основната причина е топлинен удар, последван от дехидратация, според здравното министерство. Северните региони на Мексико съобщават за най-много смъртни случаи, като 64 смъртни случая са регистрирани в североизточния щат Нуево Леон и 19 в съседния Тамаулипас, граничещ с американския щат Тексас, който също беше засегнат от екстремни горещини.

В Мексико максималната температура от 49 градуса по Целзий беше регистрирана тази седмица в северозападния щат Сонора, съобщи здравното министерство. Средните максимални температури в Мексико през лятото варират между 30 и 45 градуса по Целзий.