0

Ц ените на коргитата – породата кучета, любими на покойната кралица Елизабет II, са се удвоили. Те са достигнали нови върхове след погребението на монарха, съобщи най-големият пазар за домашни любимци в Обединеното кралство.

„Pets4Homes“ заяви, че в момента има "над десет пъти повече търсене за корги в сравнение с този момент миналата седмица", предаде АФП.

Той добави: "Цените на породата корги днес достигнаха нов връх, като средните се удвоиха през последните три дни."

Едно от малките кучета за първи път се продава за над 2 500 паунда. Това дори надминава цените, достигнати по време на пандемията.

Коргитата на кралицата са били най-верните от всички служители на монарха, като са осигурявали домашно общуване през почти един век, в който са били в центъра на общественото внимание.

Кралицата спря да отглежда коргита през 90-те си години, за да не ги остави сами след смъртта си.

Въпреки това кралицата все още имаше две "доргита" - кръстоска на дакел и корги, за да ѝ правят компания през последните години.

"Кралицата, освен много други неща, беше и световноизвестен любител на кучетата и наистина символизираше любовта и привързаността, която нашата нация изпитва към своите кучета", казва Марк Бийзли, изпълнителен директор на „Кенъл клуб“, пред АФП.

"Тя беше особено известна със своите коргита, след като баща ѝ, крал Джордж VI, ѝ подари първото корги, Сюзън, когато тя беше на осемнадесет години", добави той.

Кралицата толкова много обичала своите коргита, че лично се грижела за ежедневното им хранене. Това се казва в книгата "Pets by Royal Appointment" на автора Брайън Хоуи, посветена на британските кралски домашни любимци от XVI в. насам.