0

Л ед сковава Европа и предизвиква хаос надлъж и нашир - от Швеция до Италия и от Великобритания до Балканите.

Бавно, но сигурно леденият ужас настъпва и към България,след като подплаши съседите от запад.

Зимна вихрушка се изви и над София в четвъртък следобед и ошашави столичани с мощни светкавици и гръмотевици посред януари. Ветровете са напористи и силни, гъста пелена облаци затисна града и няма видимост.

СКОВАВА НИ ЯК СТУД: Времето се обръща след Ивановден, идват сняг и мраз!

Дания също е парализирана.

Училищата в Скандинавия са затворени поради силен студ и снежни бури. Бяха затворени няколко моста, както и някои железопътни и фериботни линии.

Полицията в по-голямата част от Дания призова шофьорите да избягват ненужни пътувания, тъй като северните и западните части на страната са изложени на пориви на силни ветрове и сняг, предаде Ройтерс.

Ферибот, плаващ между столиците на Норвегия и Дания, най-накрая акостира в Копенхаген, след като около 900 пътници прекараха нощта на борда в Йоресунд между Дания и Южна Швеция.

Във финландска Лапландия, в община Енонтекио, която се намира близо до границата с Норвегия и Швеция, е регистрирана най-ниската температура в страната тази зима - минус 42,5 градуса по Целзий.

Метеоролозите прогнозират още по-ниски температури тази седмица.

Вълна от студен въздух от Сибир и Арктическия регион удари и западна Русия, като температурите в Москва и други райони паднаха до минус 30 градуса по Целзий, доста под средната температура за началото на януари.

Силни ветрове и проливен дъжд в Западна Европа причиниха наводнения и поне един смъртен случай, съобщи "Гардиън".

Най-малко един човек е загинал, а над 100 000 домакинства са без ток заради удара на бурята "Ханк", която връхлетя района на Котсуолд, в югозападна Англия.

Човек загина, когато дърво падна върху колата му в Глостършир при порив на вятъра.

Бурята донесе вятър, който духаше със скорост 150 километра в час, пише "Дейли мейл".

Вестникът уточнява, че в четвъртък ще бъдат затворени местните пътища и в двете посоки, докато продължава разследването на обстоятелствата около инцидента.

Вчера бурята удари и Лондон, където на места вятърът изкорени дървета. В няколко случая дървета са паднали върху къщи и коли.

Кметът на Лондон Садик Хан призова гражданите да останат на закрито, тъй като бурята носи "потенциален риск за живота и имуществото".

В Германия проливните дъждове отново предизвикаха наводнения.

Германският канцлер Олаф Шолц планира да посети в четвъртък източния град Зангерхаузен днес за втори път тази седмица, за да инспектира насипа и завода за пълнене на чували с пясък.

Според съобщението на метеоролози следващата седмица ще донесе истинска зима, тоест Буриан, ледената вълна от Русия ще пристигне в съседна Сърбия  по времето на тяхната Коледа - 7-и януари.

В неделя, 7 януари, и до Хърватия ще достигне студен въздух, там температурите ще паднат под нулата, дъждът ще премине в сняг, а след това студеният въздух бавно ще започне да се придвижва към нас.

Изключително ниски температури, придружени от бурни ветрове и сняг, причиниха хаос и в скандинавския регион , оставяйки хиляди без ток, докато други се бориха със студа с часове, блокирани в колите си по задръстените магистрали.

Майка и дете, затрупани от лавина във финландска Лапландия, бяха намерени мъртви, докато около 1000 превозни средства бяха блокирани през нощта в снежна буря в южна Швеция.

Полицията съобщи, че детето е намерено мъртво тази сутрин в Пихакуру, недалеч от мястото, където майка му беше намерена във вторник, след като е било затрупано от лавина, докато кара ски, съобщи "Гардиън".

Около 4000 домове са останали без електричество в арктическата част на Швеция, където температурите паднаха до минус 38 градуса по Целзий, според Шведското обществено радио, цитирано от Blic.

В южната част на страната шофьорите останаха блокирани в колите си или евакуирани в близкия спортен комплекс, където прекараха нощта. Шведските въоръжени сили доставиха храна и вода на хората в близо 1000 коли и камиона, заседнали в снега почти 24 часа.