0

Ж андармерията в Истанбул конфискува еврейска Библия, за която се смята, че е на около 1100 години, както и известно количество монети от римската и византийската епоха, в рамките на операция срещу незаконната търговия с исторически артефакти, съобщава "Хюриет дейли нюз".

Екипи на истанбулската окръжна жандармерия са получили информация, че четирима души търсят клиент, за да продадат древна еврейска Библия (Танах) на цена от 500 000 долара. Установено е било, че заподозрените се намират в квартал Еюпсултан.

След като научили, че заподозрените скоро ще се срещнат с купувачите, турските власти организирали операция, която е била осъществена едновременно на три отделни адреса в Еюпсултан.

По време на операцията са били иззети 101 монети, принадлежащи към римския и византийския период, и еврейска Библия от 28 страници от кожа и папирус, за която се смята, че е на 1100 години.

Монетите са предадени на дирекцията, отговаряща за археологическите музеи в Истанбул, а Библията е изпратена за експертни изследвания.

Четиримата заподозрени са предадени на съда, след като показанията им са били свалени.