0

Т ийнейджърка от Пенсилвания прекарала в сън 64 дни, от Деня на благодарността до януари - нейният най-дълъг епизод на сън досега.

17-годишната Никол Делиен се бори с рядко разстройство на съня, наречено синдром на Клайн-Левин или „Спящата красавица“, което засяга около 1000 души по света.

По време на пристъпите на сън, които започват, когато е на шест години и половина, Никол се събужда за малки периоди от време в объркано състояние, за да яде, пие и да отиде до тоалетната, след което отново заспивала.

„Не си спомням какво се е случвало през това време“, казва тя в Today Show.

"Трудно ми е да говоря за това, защото съм пропуснала толкова много дни от живота си. Просто не ми харесва, когато хората го наричат приказка, защото това наистина не е така.“, допълни тя.

Майката на Никол, Вики, казва, че дъщеря ѝ спи по 18-19 часа на денонощие, а когато накрая се буди, за да се нахрани, е в „лунатично състояние, което не помни“.

Семейство Делиен наскоро се появи и в синдикалното токшоу на Джеф Пробст, за да се увери, че и други семейства са запознати с рядкото заболяване.

Вики Делиен заяви пред репортери, че е било много разочароващо да се опитва да постави диагноза на дъщеря си. Тя каза, че са били необходими няколко посещения в болница, за да се разбере от какво страда тя. в крайна сметка д-р Майкъл Ранкурело, психиатър в болница Allegheny General Hospital в Питсбърг, е успял да определи разстройството и да предложи някои начини за справяне с него, включително медикаменти.

„Това наистина не е сън", каза той пред Today Show, като нарече безсъзнателното състояние на Никол „делириум“. „Мисля, че това е проява на някаква мозъчна неизправност“, каза той.

Хората, засегнати от това разстройство, могат да прекарат период от „седмици, месеци или дори години, без да изпитват никакви симптоми, а след това те се появяват отново с малко предупреждение“, се посочва на уебсайта на Фондация „Синдром на Клайн-Левин“.

Освен прекомерното спане, тези симптоми включват дезориентация, халюцинации, поведение, подобно на това на дете, преяждане и периоди на хиперсексуалност, когато сте будни, според доклад на Oxford Journals.

В този доклад се казва, че разстройството засяга предимно млади мъже. Според Националния институт за неврологични разстройства и инсулт симптомите могат да бъдат свързани с неизправности в частите на мозъка, които управляват апетита, съня и сексуалността.

И двата медицински източника посочват, че причината за синдрома на Клайн-Левин е неизвестна.

„Синдромът на Клайн-Левин може да продължи от осем до четиринадесет години от живота на засегнатия“, казва д-р Ранкурело, като отбелязва, че Никол достига средната продължителност на симптомите в момента. Медикаментите помагат епизодите да се разминават повече, казва семейството ѝ.

Въпреки това Никол казва, че заради тези пристъпи е пропуснала Деня на благодарността, Коледа и други семейни празници.

Пропуснала е и възможността да се срещне с поп певицата Кейти Пери. Но когато по-късно Пери научила за разстройството на Никол, тя се погрижила Никол да я посети зад кулисите по време на представление в Кънектикът.

С напредването на възрастта Никол казва, че се надява да има „повече хубави спомени като този“.

Тя казва, че се страхува кога ще се случи отново, предаде Vesti.bg.