0

П исмо, написано от уругвайски пътник на "Титаник", ще бъде продадено на търг в Монтевидео следващата седмица с начална цена 12 000 долара, предаде АФП.

"Титаник" продължава да предизвиква интриги и до днес, като в момента тече трескаво издирване на туристическа подводница, която изчезна в неделя на път да види останките на близо четири километра под повърхността на Северния Атлантически океан.

Титаник се удря в айсберг и потъва през 1912 г. по време на първото си пътуване от Англия до Ню Йорк с 2224 пътници и екипаж на борда. Загиват повече от 1500 души. Останките са открити през 1985 г.

Писмото, което ще бъде продадено на търг на 30 юни, е написано от 71-годишния бизнесмен Рамон Артагавейтия Гомес (1840-1912 г.) до брат му Адолфо на две страници, едната от които е покрита с надпис от двете страни.

Според аукционната къща "Зорила" то е изпратено от Куинстаун, Ирландия, на последната спирка на трансатлантическия круизен кораб на сушата само четири дни преди потъването.

В изцапаното с влага писмо Артагаветия Гомес се възхищава на разкошната обстановка в първа класа, пишейки: "всичко е ново и богато".

Писмото включва ръкописна бележка, добавена от получателя: "Последното писмо, което моят скъп брат Рамон написа." Според Зорила писмото трябва да се продаде за сума между 15 000 и 25 000 долара.

То ще бъде продадено заедно с други исторически предмети, които включват артефакти от друг кораб, потънал в Атлантическия океан: нацисткия боен кораб "Адмирал Граф Шпее".

Нацисткият боен кораб е използван за нападения на търговски кораби в Атлантическия океан, докато не е прехванат от два британски крайцера и един от новозеландските военноморски сили. Предметите на търга включват чифт бинокли за бойния кораб и сако за обличане на член на екипажа