0

Б ританците все още подкрепят монархията, но подкрепата за краля намалява сред най-младите от тях, показват резултатите от допитване до общественото мнение, публикувано днес, предаде Франс прес.

В анкетата на агенция ЮГав 58 процента от анкетираните общо 4592 британци смятат, че е все още за предпочитане начело на страната да има монарх вместо избираем от народа или от парламента държавен глава, който пък предпочитат 26 процента от анкетираните.

Въпреки че британците остават в голямата си част промонархистки настроени, то подкрепата за монархията отстъпва, показва още допитването. През 2012 г. по повод 60-ата годишнина от възкачването на Елизабет Втора на престола,  сходно допитване на ЮГав показа, че близо три четвърти от британците предпочитат монарх пред избираем държавен глава.

Новото допитване е осъществено сега по поръчка на Би Би Си и показва важни разногласия в общественото мнение в зависимост от възрастовата категория на анкетираните. Подкрепящи монархията са 78 процента от хората над 65 години. Но сред хората от групата 18-24 години едва 32 процента подкрепят монархията. Пак в тази възрастова категория 38 процента от анкетираните искат избираем държавен глава, а 30 процента са без мнение по въпроса.

Три четвърти от младите анкетирани освен това сега казват, че не са заинтересовани от кралското семейство.

В средата на април пък друго допитване показа, че две трети от британците не са заинтересовани от коронацията на крал Чарлз Трети на 6 май.

Сред най-младите 59 процента смятат освен това, че кралят е изгубил връзка с обикновения живот на поданиците си. 

В разгара на инфлацията и нарастването на цената на живота някои британци критикуват скъпите тържества по повод коронацията на Чарлз Трети. Досега кралският дворец пази в тайна цената на всичко това. Но според оценките коронацията на Елизабет Втора през 1953 г. е струвала сума, която днес би отговаряла на над 22 милиона евро.

Допитването показва, че мнозинството от британците - 54 процента - смятат все пак, че кралската институция е от полза за страната и че носи на Обединеното кралство повече, отколкото му струва. Но и по този въпрос младите (около 40 процента) са скептично настроени.