0

П ротивозачатъчният гел за мъже показа обещаващи резултати в ранните етапи на клиничните изпитвания, пише Washington Post.

Контролът при репродуктивното здраве при мъжете се очертава като дългогодишна цел на учените. Наскоро комбиниран хормонален гел за локално приложение показа отлични резултати. Той потиска производството на сперматозоиди за по-кратко време от досегашните експериментални продукти. 

Проучването във фаза 2 включва 222 мъже, които са завършили триседмично ежедневно лечение с гел, направен от прогестиновото лекарство сегестерон ацетат и тестостерон. Съединението е разработено от Population Council, организация с нестопанска цел, която се фокусира върху репродуктивното здраве.

Изследователите провеждат тестове за броя на сперматозоидите на всеки четири седмици, за да оценят потискането на спермата. Те се стремят към определен брой сперматозоиди - 1 милион или по-малко на милилитър сперма, за ефективна контрацепция. Нормалният брой сперматозоиди е между 15 милиона и 200 милиона. До 15-тата седмица 86% от участниците са постигнали най-ниския праг, като производството на сперма е потиснато до осмата седмица от лечението.