0

Е кипажът на бизнес самолет Фалкон оцеля по чудо, след като се разби в планините на Афганистан. 

До невероятния развой на събитията се е стигнало само заради добрата преценка на пилотите, които повдигнали носа на самолета точно преди падането. Така ударът е попаднал в средата на фюзелажа и купето, съобщава Телеграм каналът Shot.  

Въпреки че пилотите са поискали да кацнат на таджикското летище Кулоб, те все пак са се опитали да намерят най-равната повърхност в планината за аварийно кацане. Преди катастрофата пилотите са повдигнали носа на реактивния самолет с 15-20 градуса, за да смекчат леко удара. За благополучното падане съдействали и снежните преспи в планината. 

Двама членове на екипажа, Дмитрий Беляков и Аркадий Грачев, са успели да оцелеят след катастрофата. Освен това двама лекари, Игор Сивороткин и Павел Попов също са оживели. Един от оцелелите успял да стигне до най-близкото село и да поиска помощ. Всички оцелели в момента са в болница в Кабул.

Телата на бизнесмена Анатолий Евсюков и съпругата му бяха открити в планината. Смъртта на двама руски граждани бе потвърдена от руското външно министерство.