0

Р обърт де Ниро не можа да се сдържи и отново се пошегува с Доналд Тръмп в Кан, като заяви, че героят му от филма "Убийците на цветна луна" е въплъщение на същото "зло" като бившия президент. Премиерата на кинолентата на Мартин Скорсезе се състоя на фестивала в Кан и бе посрещната с възторжени отзиви. 

Във филма Робърт Де Ниро играе реално съществуващ високопоставен служител в американско село през 20-те години на миналия век - Уилям Хейл, който изгражда доверие с местните индианци от племето осейдж, а след това организира десетки убийства, за да открадне богатата им на петрол земя.

"Не разбирам много неща за него - защо ги прави", каза Де Ниро пред репортери в Кан по адрес на Доналд Тръмп.

"Но след убийството на Джордж Флойд станахме много по-наясно със системния расизъм", обяви той, визирайки убийството на цветнокожия от полицай, което предизвика протестите "Животът на чернокожите има значение", съобщава АФП.

"Това е баналността на злото, това е нещото, от което трябва да се пазим. Всички знаем за кого ще говоря - няма да кажа името му", продължи Де Ниро ,но на всички стана ясно, че той подновява враждата си с президента Тръмп. Няколко минути по-късно обаче дългогодишният противник на Тръмп го назова директно.

"Това е като с Тръмп - трябваше да го кажа", уточни Де Ниро на репортерите, които избухнаха в смях. "Има хора, които смятат, че той би могъл да свърши добра работа. Представете си колко безумно е това", възмути се легендарният актьор. 

Звездата нарече тричасови филм "Убийците на цветна луна" "равносметка за нашето минало". Той не спря да сипе суперлативи за режисьора Мартин Скорсезе, като каза: "Той е способен да разкрие човечността дори на най-извратените герои, които можете да си представите. Упоритостта и страстта на Марти да казва истината, независимо колко е грозна... е майсторска".

От своя страна Скорсезе пък заяви, че филмът, който трябва да излезе на екран през октомври, не е за това "кой го е направил, а кой не го е направил". Адаптирайки бестселъра, който не е художествена литература, той решава да се съсредоточи по-малко върху криминалното разследване, помогнало за създаването на ФБР, а се фокусира върху централната, отровна любовна връзка между героя на Ди Каприо и неговата съпруга, изиграна от Лили Гладстон. "Това беше шаблон за тази трагедия на любовта, доверието и предателството на коренното население", казва Скорсезе.

Запитан за това, че на 80-годишна възраст все още поема такива рискове в киното, Скорсезе предизвика смеха на публиката с думите: "Какво друго ще правя?"

Де Ниро заяви, че светът е видял достатъчно филми, в които "добрият човек отива на юг или в страната на индианците и спасява положението".