0

И зраел ще увеличи въздушните удари срещу Газа. Това обяви армията, която за втори път пусна хиляди листовки за евакуация над анклава. Те призовават всички жители на Ивицата Газа да отидат в южния край на оградения район.

iStock

Ударите предизвикват бурно недоволство по целия свят. Вчера имаше демонстрации в подкрепа на Палестина в Лондон, Вашингтон и Берлин. Дори на отдалечени места като Тайланд хиляди се обявиха срещу военните действия в Газа.

Израел игнорира призивите за спиране на огъня и продължава кампанията от въздуха. Бомбардировките ще бъдат засилени, казаха от армията. Целта е "да се намалят рисковете за войниците в следващата фаза на операцията". Тази нощ беше нанесен и удар на Западния бряг - срещу джамия под която се криели терористи. Ракети паднаха и на летищата в Дамаск и Алепо в Сирия. И двете са спрели работа след взривовете.

"Всяка сграда, която рухва в Газа, е сграда от която Хамас извършва терористична дейност. За вашата собствена безопасност - преместете се на юг. Ще продължим да нанасяме удари в Газа сити и ще увеличим броя им", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Медии в Израел пишат, че няколко европейски държави опитват да убедят страната да отложи офанзивата в Газа. Според високопоставен израелски дипломат, те се надяват още заложници да бъдат освободени преди сухопътната операция. Медиите спекулират, че Джо Байдън също иска отлагане. Той направи двусмислен коментар, когато репортери го изчакаха след църковна служба и го питаха за натиск върху Израел, отговаряйки лаконично, че е в контакт с властта в Тел Авив.
А след като в петък имаше масови демонстрации в подкрепа на Палестина в мюсюлманските страни, в събота беше ред на западните държави. Според полицията на демонстрация в Лондон са дошли 100 хиляди души.

Демонстрации имаше във Виена, Вашингтон, Сидни и много други градове по света. В Германия имаше демонстрации в поне 7 града. В Берлин хора се събраха, въпреки забраната. Имаше масово полицейско присъствие. В страната се опасяват, че пропалестинските демонстрации могат да прераснат в антисемитски изстъпления. Веднага след терористичната атака на 7 октомври, в редица западни страни по улиците излязоха ликуващи палестинци. Вътрешният министър на Германия каза в петък, че подкрепя идеята да бъдат депортирани от страната на хора, които демонстрират подкрепа за "Хамас".

*Източник: NOVA