0

Д евет мощни изригвания са станали на Слънцето през изминалия ден, петък 23 август, съобщиха за ТАСС от Института по приложна геофизика.

Учените уточниха, че първото изригване от клас M3.5 е станало на 23 август в 06:41 българско време и е продължило 14 минути. Последното изригването клас M5.1 е станала в 23:12 българско време. Между тях през целия ден бяха наблюдавани още седем изригвания от M до M3.4.

В момента нивото на влияние на слънчевите рентгенови изблици върху йоносферата на Земята е на ниво R1 по скала от пет показателя.

Експлозии – изригвания – възникват върху външната обвивка на Слънцето. Не в целия диск, а в аномални зони. Тези зони се характеризират с това, че има повишено магнитно поле. Полето свързва плазмата, тя се охлажда и така се появяват петна.

Слънчевите изригвания обикновено причиняват заболяване при хора, чувствителни към времето. Например, някои могат да изпитат главоболие много преди началото на бурята, докато други могат да изпитат здравословни проблеми дни по-късно.