0

С илна гръмотевична буря предизвика хаос в Букурещ.

Около 23:00 ч. жителите на румънската столица са получили предупредително съобщение, че времето внезапно се влошава и е по-добре да останат на сигурно на закрито. Метеоролозите са издали червен код за опасно време, съобщава БТА.

След падналата градушка и обилните валежи канализацията не е могла да поеме огромното количество вода и улиците са се наводнили. Водата е стигнала до подземни паркинги, жилищни блокове и дори до домовете на хората. Някои от жителите споделят, че природната стихия е ударила със сила като на ураган.

Наводнени са 107 улици, 208 къщи, домакинства и мазета, 71 автомобила. Изкоренени или съборени са 60 дървета и 7 стълба. Отнесени са три покрива. Пожарникарите от Генералния инспекторат за извънредни ситуации на страната са се намесили в над 400 ситуации.

Проливният дъжд е предизвикал хаос и около най-големия стадион в страната – „Арена Национала“ в Букурещ, където вчера за втора поредна вечер заби британската музикална група Coldplay.

Десетките хиляди зрители са преминали през истинско приключение, опитвайки се да се приберат у дома след шоуто. 30 минути след края на концерта много от тях са се върнали на стадиона и са се скрили под навесите на спортното съоръжение.

Проблеми е имало и във въздуха. Три стюардеси са били ранени в турбуленция по време на полет на нискотарифна компания от Букурещ за Хамбург. Инцидентът е станал над Крайова и самолетът се е върнал в Букурещ, където стюардесите са били приети в болница. Те са с леки наранявания по главата и краката.

В същото време няколко полета с крайна дестинация Букурещ са изчаквали във въздуха времето да се подобри, за да кацнат на летище "Хенри Коанда" (Отопени) или са били пренасочвани към други летища.

"Полетът на компанията HiSky между Тимишоара и Букурещ е кацнал на летището в София, а този, изпълняван от SkyUp израелската авиокомпания Arkia по маршрута Тел Авив – Букурещ, e кацнаl в Бургас", съобщават румънските летищни власти.

Повече от 15 700 повиквания е имало на спешния телефон 112 между 19:00 и 02:00 чaса в четвъртък, посочват от Специалната телекомуникационна служба на Румъния.