0

О пасявайки се, че Китай ще разположи хиперзвукови оръжия за потапяне на кораби в Тихия океан, американският флот въоръжава някои от корабите си с ракети-прехващачи Пейтриът (PATRIOT ), казаха двама високопоставени служители на отбраната, предаде Ройтерс.

Ракетите, произведени от Lockheed Martin (LMT.N), отварят нова глава в морската противовъздушна отбрана. Това идва на фона на тлеещо напрежение в Индо-Тихоокеанския регион и бързо модернизиращата се китайска армията.

САЩ избраха Япония като място за съвместно производство на ракети PATRIOT, а Lockheed Martin иска да създаде нова производствена линия за ракетите във Флорида, казаха източници от индустрията.

Това следва усилията на американската армия, които вече са предоставили нови оръжия и нови стратегии в Индо-Тихия океан, насочени към възпиране на Пекин от конфликт или спечелване на такъв, ако възникне.

Най-сложната противокорабна балистична ракета на Пекин, DF-27, която е хиперзвукова, беше тествана през 2023 г. Във военния доклад на Пентагона за Китай през същата година се казва, че оръжието е „в процес на разработка“.

Иначе PATRIOT е най-модерната система за противовъздушна отбрана на армията на САЩ. Способен да унищожава както високоефективни самолети, така и тактически балистични ракети, това е единствената действаща система за противовъздушна отбрана, която може да сваля атакуващи ракети. Първата бойна употреба на PATRIOT се случи в Саудитска Арабия и Израел по време на операция „Пустинна буря“.