0

П ремиерът Улф Кристершон заяви, че Швеция е предотвратила планирани терористични атаки, след като шведската служба за сигурност (СЕПО) повиши оценката си за терористична заплаха до 4 по 5-степенна скала. Заплахата от нападение може да продължи дълго време след палежи и други актове срещу Корана, предупредиха шведците служби.

 

"Знаем, че планираните терористични атаки са предотвратени", каза Кристершон на пресконференция, без да предостави повече подробности.

Повишавайки нивото на заплаха от три, което означава "повишена заплаха", на четири, "висока заплаха", по петобалната скала, шведската служба за сигурност заяви, че през последните месеци Швеция е преминала от "легитимна" към "приоритетизирана" цел за терористични актове.

Това е първият път от 2016 г., когато страната променя нивото си на заплаха на четири.

Генералният директор на САПО Шарлот фон Есен каза, че Швеция се превръща във "повишен фокус" за ислямските екстремисти. По думите й  промяната в терористичната заплаха е стратегически и дългосрочен ход, който не е свързан с конкретен инцидент. Въпреки това тя каза, че кампаниите за дезинформация, представящи Швеция като ислямофобска страна, са допринесли за повишената заплаха.

Говорейки заедно с фон Есен, министъра на правосъдието Гунар Стрьомер и шефа на полицията Андерс Торнберг, Кристершон каза, че изгарянето на Корана в Швеция е допринесло за повишената терористична заплаха. Друг фактор, добави той, е опитът за убийство на служител на шведското консулство в Измир, Турция.

Той обяви, че е свикал Съвета за национална сигурност и каза, че правителството ще информира парламента за ситуацията.

"Защитата на безопасността и сигурността на всички граждани е най-важната задача на правителството", добави той.

Запитан дали Шведските демократи, крайнодясната партия, от която зависи неговата малцинствена коалиция, са допринесли за международното възприемане, че Швеция е ислямофобска, той каза, че докато законите за свобода в страната все още се прилагат, някои шведи трябва "да преразгледат начина, по който се изразяват".

И добави: "Няма причина да обиждате умишлено някой друг, защото всъщност рискувате да застрашите Швеция. Спокойствие и осъзнаване на сериозността на ситуацията е моето послание."

Говорейки за бъдещи планирани изгаряния на Корана, той каза, че правителството разглежда своите закони за обществения ред, но също така предупреди: "Всичко, което е законно, не е (непременно) подходящо."

В последно време в Швеция и в съседна Дания се състояха редица протести, на които антиислямски активисти изгаряха или повреждаха екземпляри от Корана. Тези актове предизвикаха гняв в мюсюлманските държави и безпокойство от нападения в тези страни.

Великобритания и Съединените щати предупредиха своите граждани да не ходят в Швеция поради възможни терористични атаки на фона на протести там и в съседна Дания срещу изгарянето на Корана. Швеция и Дания са сред най-либералните страни в света и отдавна позволяват остра критика на религиите.

Най-голямата терористична атака в Швеция в новата история се случи през 2017 г., когато узбекски имигрант, който се беше заклел във вярност на ISIS, покоси пешеходци на оживена улица в Стокхолм с камион, убивайки петима души.