0

М ощните лекарства за блокиране на пубертета, давани на стотици млади хора, които искат да си сменят пола, увреждат мозъка и значително понижават коефициента на интелигентност, предупреди водещ научен експерт.

В тревожно проучване Сали Баксендейл, професор по клинична невропсихология в Университетския колеж в Лондон, призова за „спешно“ изследване на въздействието на лекарствата върху мозъчните функции на децата, пише Daily Mail.

Здравните власти в Англия спрях да предписват лекарствата, които спират телесните промени в пубертета, миналата година, след като стана ясно, че лечението може да прекъсне процеса на съзряване на мозъка.

Но частните клиники за равенство между половете все още дават лекарства за потискане на пубертета на лица под 16 години в Обединеното кралство – а трансактивистите настояват, че лекарствата са безопасни.

Сега проф. Баксендейл представи доказателства за „вредното въздействие“ на противоречивите лекарства върху мозъка на младите хора. Проучване, което разглежда 25 момичета, лекувани с блокери на пубертета, установи, че има среден спад от седем пункта в техния интелектуален коефициент. Един пациент е имал „значителна загуба“ от 15 точки или повече, каза проф. Баксендейл. Всички момичета страдаха от „преждевременен пубертет“, водещ до ранно настъпване на зряла възраст.