0

С трашилище се изви в небето и подплаши хората.

Във вътрешността на Триесткия залив, близо до границата със Словения , във вторник следобед възникна мощен водовъртеж захранван от морето и издигащ се в небесните висини.

В ранния следобед вихрушка се вдигнала на словенско-италианската граница. Според първите данни той е излязъл на брега близо до град Миле

Това невероятно явление, което носи мощта да съсипе всичко наоколо, толкова изплашил местните хора, че те извикали метеоролози на помощ да им казват как да реагират и колко е опасно явлението.

Италианските медии съобщиха, че бурята не е причинила материални щети, нито е застрашила населението. Не се е наложила намесата на пожарникари и пристанищни власти.

Италианската метеорологична агенция обяснява, че подобни явления са резултат от изключителна нестабилност на атмосферата.

Област с ниско атмосферно налягане, която преобладава в по-голямата част от Италия, донесла влажни течения в залива на Триест.

„При тези метеорологични условия няколко пъти в годината могат да възникнат въздушни вихри, които в повечето случаи се разпадат в морето“, обясниха италианските метеоролози.

Думите на учените се оказват верни. След като вихърът, подплашил хората, минал покрай Миле, а след това е отишъл в Адриатическо море, където се е разпаднал.

Няма данни за разрушения или пострадали от явлението.