0

Л екар извади 150 живи буби от носа на мъж.

Пациентът, от Флорида, САЩ, отишъл на лекар по-рано този месец, след като усетил, че цялото му лице сякаш гори. Въпреки че симптомите започнали още през октомври миналата година, те се засилили чак сега. "В продължение на няколко часа лицето ми просто започна да се подува, устните ми се подуха, почти не можех да говоря", разказва пациентът пред First Coast News. "Не можех дори да стана, за да отида до тоалетната, без носът ми да започне да кърви.", разказва още той.

Мъжът посетил болницата HCA Florida Memorial Hospital в Джаксънвил и се консултирал с д-р Дейвид Карлсон, специалист по уши, нос и гърло.

Лекарят бил шокиран, когато погледнал с камера в носа на пациента. На екрана видял десетки буболечки, които се хранели от носа и синусите на мъжа. "Знаех, че е в голяма беда, имаше ерозия, която се проявяваше близо до основата на черепа в непосредствена близост до окото и мозъка му", отбелязва Карлсон.

Отначало лекарят се опитал да използва аспирация, за да отстрани насекомите, които били в ларвен стадий. Но те били твърде големи, така че се наложило да ги извади едно по едно от носа на пациента.

"Бяха точно срещу основата на черепа, точно под мозъка, ако бяха минали през него, можеше да го убият", каза Карлсон.

Буболечките са изпратени на епидемиолог, който да определи вида им, а пациентът се възстановява.

Остава обаче загадка как ларвите са попаднали в носа му, но той казал пред First Coast News, че проблемът може да се дължи на лошите му хигиенни навици при обработката на мъртва риба. "Преди изплаквах ръцете си в реката, а сега ще използвам почистващ препарат, за да си свърша по-добре работата и ще опитам да не си пипам носа или ръката", отбелязва пациентът.

* Източник: huffpost.com