0

С еверна Корея преживява странна криза, като все повече хора в страната за започнали да оплешивяват, съобщават южнокорейски експерти.

Експертите разговаряха с Радио Свободна Азия, обсъждайки че феноменът произтича от редица причини, включително инфекции, които причиняват косопад като последица, и използването на сапун и перилен препарат, които съдържат "сурови" химически съставки.

Лекар от Северна Корея, който избяга на юг и сега служи като старши изследовател в Института за изследване на обществената политика към Корейския университет в Сеул, обясни, че за севернокорейците „не е лесно“ да намерят „леки“ химически продукти. „Обикновените жители не могат да си позволят да се тревожат за загуба на коса“, обясни той пред, добавяйки, че цената на лечението за обикновения гражданин е твърде висока, за да си позволи – и често не се оказва много ефективна.

Леченията са в съответствие с фармацевтичните и козметичните лечения, като и двете могат допълнително да помогнат за ускоряване на загубата на коса. Съставките, за които често се смята, че имат благоприятен ефект върху косата или кожата, в действителност нямат проверка за ефикасност поради мътното състояние на регулиране в страната.

Загубата на коса не е само проблем на Северна Корея. Южна Корея също видя през последните години внезапна и широко разпространена загуба на коса, която се оказа такъв проблем, че помогна да изиграе роля в президентските избори миналата година.

Кандидатът Лий Джае Миун, който не е плешив, спечели подкрепата на избирателите, след като предложи правителството да плаща за лечение на алопеция.