0

Б ългария е в страшна опасност, заради коварната болест, която обикаля наоколо, а именно плъзналата зараза от морбили в Румъния.

Пеленаче на седем месеца бе една от жертвите на морбили в Румъния, съобщиха от Националния център за надзор и контрол на заразните болести.

Детето е от окръг Брашов, не отговаря на условията за ваксинация MMR (ваксина срещу морбили, паротит и рубеола) и е било в контакт с 3-годишното си братче, което не е ваксинирано срещу морбили, предава Аджерпрес.

Между 1 януари и 10 декември 2023 г. в Румъния са регистрирани 2010 потвърдени случая на морбили в 29 окръга и в град Букурещ, информират от Националния център за надзор и контрол на заразните болести.

Преди шест дни Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от дребна шарка (морбили) на национално равнище, за да направи възможна ваксинацията на деца на възраст между девет и 11 месеца, както и на неваксинираните, на фона на тревожно нарастване на случаите на морбили и големия брой хоспитализации на заразени деца в педиатричните и инфекциозните болници.