0

З аради смъртта на близо 100 деца в Индонезия спряха продажбите на всички сиропи за кашлица и течни лекарства. Решението идва само седмица, след като в Гамбия свързаха смъртта на близо 70 деца с употреба на сироп за кашлица, съобщава BBC.

Според властите в Индонезия някои сиропни лекарства съдържат съставки, който предизвикват остри бъбречни увреждания и са причинили смъртта на 99 малки деца през тази година, като не се уточнява дали медикаментите са вносни или местно производство. До момента в страната са констатирани около 200 случая на остра бъбречна недостатъчност при деца на възраст под 5 години.

По рано-този месец Световната здравна организация алармира за четири сиропа за кашлица, за които се смята, че са причинили смъртта на 70-те деца в Гамбия. Според изследване на СЗО сиропите, използвани там и произведени от индонезийска фармацевтична компания, съдържат "неприемливи количества" диетиленгликол и етиленгликол и причиняват бъбречни заболявания.


Министърът на здравеопазването на Индонезия съобщи, че същите химични съединения са открити и в някои лекарства, използвани на местно ниво.

"За някои сиропи, които са използвани от деца под пет години с остра бъбречна недостатъчност, е доказано, че съдържат етилен гликол и диетилен гликол, които не е трябвало да бъдат прибавяни към съставките", каза Буди Гунади Садикин.

Индонезийските власти информираха, че сиропите за кашлица, използвани в Гамбия, не се продават на местно ниво. Според епидемиолози истинският брой на смъртните случаи може да е дори по-висок от обявения.