0

С лед кървавия атентат в Анкара вчера турските военновъздушни сили атакуваха позиции на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак и Северна Сирия. При атентата в националната авиокосмическа компания на Турция "ТУСАШ" загинаха петима, а 22-ма са ранени.

Терористи нападнаха космодрума в Турция, има загинали! (ВИДЕО)

Поразени са 32 цели на терористична организация, сред които военни и разузнавателни съоръжения и складове за боеприпаси. Според турското военно министерство много членове на организацията са ликвидирани, съобщи БНТ.

"Решени сме да спрем дъха на онези, които устройват засада на нашето национално единство, солидарност и братство, независимо дали са терористични организации или организирани престъпни групи", заяви Али Йерликая, вътрешен министър на Турция.

Маскирани мъж и жена влизат в националната авиокосмическа компания на Турция "ТУСАШ" вчера следобед. Чува се стрелба, последвана от експлозия. Загиват петима, а 22-ма са ранени. Впоследствие терористите биват ликвидирани.

"В сравнение с предишни подобни атаки, сме категорични, че това е дело на Кюрдската работническа партия", допълни Али Йерликая.

Организацията води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична от Анкара, ЕС и САЩ. Загиналите в конфликта са десетки хиляди.

"Нашите молитви са с всички засегнати и техните семейства и, разбира се, с народа на Турция в този много труден момент. Турските власти разследват случая като възможна терористична атака. И въпреки че все още не знаем мотива или кой точно стои зад него, ние категорично осъждаме този акт на насилие", каза още Джон Кърби, говорител на Белия дом.

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте заяви, че военният съюз е съпричастен със своя съюзник и ще следи внимателно ситуацията.