0

И ранските власти работят за освобождаването на похитения от йеменските бунтовници хути в Червено море кораб "Галакси лийдър", заяви иранският заместник-министър на външните работи Али Багери Кани в интервю за японския телевизионен канал Ен Ейч Кей. На борда на плавателният съд има и двама българи - капитанът и първият помощник-капитан.

"Иран е в контакт с хутите по този въпрос и възнамерява да продължи съответните действия, докато въпросът за освобождаването не бъде решен", подчерта заместник-министърът, предаде ТАСС.

Агенцията припомня, че на 3 декември японският премиер Фумио Кишида призова по време на телефонен разговор иранския президент Ебрахим Раиси да поиска от хусите освобождаването на задържания от тях кораб.

В интервюто за Ен Ейч Кей той засегна и положението в ивицата Газа, като отбеляза, че "Япония може да окаже натиск върху САЩ и Израел да прекратят престъпните действия срещу местните жители".

На 19 ноември телевизия "Ал Хадат" цитира източници, според които хусите са задържали израелския товарен кораб "Галакси лийдър" с екипаж от 22-ма души във водите на Аденския залив. Говорителят на бунтовниците Яхия Сария потвърди информацията, като уточни, че корабът е бил изтеглен на буксир до йеменския бряг, а екипажът е бил задържан. Израелските власти осъдиха пленяването на кораба, като обвиниха Иран. Пресслужбата на израелската армия отрече корабът да е израелски.

Според службата за морски трафик корабът е пътувал под бахамски флаг. По-късно агенция Киодо информира, че оператор на "Галакси лийдър" е японската компания "Нипон Юсен" и че на борда е имало 25-членен екип, състоящ се от граждани на България, Мексико, Румъния, Украйна и Филипините. Граждани на Израел и Япония в екипажа не е имало. Плавателният съд принадлежи на британска компания. На 29 ноември говорителят на хусите Мохамед Абдел Салам заяви, че те са разрешили на членовете на екипажа да се свържат със семействата си.