0

П резидентът Джо Байдън многократно е наблюдавал как неговата немска овчарка Командир напада членове на Сикрет сървис, но не е направил нищо особено по въпроса, показват записите на агенцията за охрана.

Броят на нападенията на кучета, включващи Командир, за когото Белият дом каза през февруари, че е изведен от имота след повече от две години на тероризиране на професионалисти, назначени да защитават Байдън, надхвърля три дузини. В тях е включено и предишното куче на държавния глава Майор, което беше изведено то резиденцията през 2021 г.

Съобщава се, че 81-годишният президент е обвинил член на Сикрет сървис, че е излъгал, че е бил нападнат от Майор през първата му година на управление, но е присъствал на най-малко три отделни атаки, включващи Командир.

Недокладван досега инцидент от 12 септември 2023 г. включва две ухапвания, при които Командир прави дупки в костюма на член на службата, докато Байдън го извежда на разходка в градината Кенеди по южната морава на Белия дом.

Последната партида от вътрешни записи на агенцията показва нарастващия гняв на агентите от агресията на кучето. На 25 септември 2023 г., след поредното нападение с участието на Командир, сержант от униформеното подразделение на Сикрет сървис пише на свой колега: „За информация – имаше ухапване от куче и може да се наложи човекът да отиде в болницата... Приятна смяна! ” Не е ясно дали Байдън е присъствал на този инцидент.

Два дни по-късно служител в отдела за безопасност, здраве и околна среда на агенцията пише: „Можем ли да намерим начин да сложим намордник на това куче“.

На 2 октомври 2022 г. Байдън присъства, когато Командир напада агент, който държеше вратата за президента, но държавният глава не направил нищо особено, за да спре агресивното си куче.