0

К омандирът на руския батальон "Призрак" Артур Богаченко е бил убит в Украйна, предаде Newsweek, цитиран от Vesti.bg.

Новината за смъртта на Богаченко беше съобщена от полковника от въоръжените сили на Украйна Анатолий Щефан, докато руският телеграм канал „Руски пролетни военни кореспонденти“ съобщи, че командирът е бил убит при сблъсъци близо до Клишчиевка, селище южно от Бахмут в Донецк в източна Украйна.

Съобщава се, че той е командир на бригада "Призрак" на руските въоръжени сили. Призрачната бригада е проруска сепаратистка милиция, действаща в района на Донбас в Украйна. Създадена е в района на Луганск през 2014 г., когато руските сили нахлуха в Украйна и черноморския полуостров Крим беше анексиран от президента Владимир Путин.

Новината идва почти два месеца след натиска на Украйна да си върне територията, която Русия е завзела по време на 17-месечната война. Украинският президент Володимир Зеленски призна, че неговите сили напредват бавно в дългоочакваната контраофанзива, която започна в началото на юни.

Базираният във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната" публикува карта на контролираната от Русия територия в района на Бахмут на 25 юли и съобщи, че въоръжените сили на Украйна продължават контранастъпателни операции на най-малко три сектора от фронтовата линия. В него се казва, че ключовите битки в Източна Украйна се водят извън селищата Клишчиевка, Курдиумовка и Орихово-Василовка.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна също съобщи, че украинските сили са провели настъпателни операции в посока Бахмут.

Изданието Newsweek се е свързало с руското външно министерство за коментар по имейл.

Според украинското информационно издание "Фокус" предишните командири на Бригадата "Призрак" Алексей Мозговой и Алексей Марков са загинали съответно през 2015 г. и 2020 г.

„Командирът на батальона „Призрак“ Артур Богаченко беше успешно демобилизиран. Той отиде да посети Мозговой и Марков“, каза полковник Щефан в канала си в Telegram, публикувайки снимка на командира.

Украинският президент Зеленски каза на 22 юли, че контранастъплението му е на път да „набере скорост“.

„Наближаваме момент, когато съответните действия могат да набират скорост, защото вече преминаваме през някои местоположения на мини и разминираме тези зони“, каза той.

Андрий Загороднюк, съветник към Министерството на отбраната на Украйна в Киев, разкрива пред Newsweek в петък, че продължаващата операция е „опортюнистична“ и умишлено гъвкава, добавяйки, че Украйна „взривява огромно количество от складовете за боеприпаси през последните месеци “. Най-малко четири такива обекта са били ударени от началото на контраофанзивата на Киев.