0

"Жените, жертви на домашно насилие в страната си на произход, могат да получат статут на бежанец или подобна защита", потвърди Съдът на ЕС, предаде АФП.

Решението на съда на ЕС беше взето след въпроси от български съд по случай на туркиня от кюрдски произход.

Мюсюлманката, която е подала молба за международна закрила в България, заяви, че се страхува за живота си, ако трябва да се върне в Турция.

Тя разказа, че е била принудена от семейството си да се омъжи и е била бита и заплашвана от съпруга си, с когото по-късно се е развела.

Решението гарантира международна закрила на жените, подложени на физическо или психическо насилие в родината си, както и на тези, които са изправени пред реален риск да бъдат убити.

"Жените отговарят на условията за получаване на статут на бежанец, ако в родината си, поради своя пол, са изложени на физическо или психическо насилие, включително сексуално и домашно", се казва в решението на съда.

Ако не отговарят на условията за получаване на статут на бежанец, жените могат да се възползват от субсидиарна закрила, която позволява на търсещите убежище да останат в страната, в която са подали молба, но да не пътуват в други държави от ЕС.

Жените отговарят на условията за субсидиарна закрила, когато съществува реален риск да бъдат убити или подложени на актове на насилие, упражнявани от член на тяхното семейство или общност, поради предполагаемо нарушаване на културни, религиозни или традиционни норми, се казва още в решението. 

* Източник: NOVA