0

Б ившата първа дама на САЩ Мишел Обама призна, че е ужасена от възможността Доналд Тръмп да спечели предстоящите през ноември президентски избори. В интервю за подкаста “Нарочно” Мишел разкри, че сън не я лови от страх, че Тръмп може отново да застане начело на САЩ. 

„Ужасена съм от това, което може да се случи“, заяви Мишел Обама. 

„Защото нашите лидери имат значение. Кой избираме, кой говори вместо нас, кой държи този амвон – това ни влияе по начини, които понякога мисля, че хората приемат за даденост“, каза бившата първа дама, когато беше помолена да назове някои от най-големите си страхове, които я държат будна през нощта.

Обама изрази безпокойството си, че американските граждани приемат демокрацията за даденост. 

Без да назовава по име Доналд Тръмп, Мишел заяви, че са важни посланията които правят политическите лидери. “Не можем да кажем първото нещо, което ни дойде на ум. За мен това не е никаква автентичност. Това е детинско и ние виждаме точно това детинско лидерство пред нас - как изглежда то и какви чувства предизвиква, когато долнопробна, вулгарна и цинична личност поеме лидерска позиция”, коментира тя. 

Според Обама се прилага двоен стандарт що се касае до обвиненията срещу Доналд Тръмп. Тя е на мнение, че чернокож в Америка не би могъл да се кандидатира за президент, ако е изправен пред четири групи криминални обвинения. 

„Други хора могат да бъдат обвинявани много пъти и пак да се кандидатират. Черните мъже не могат!”, категорична бе тя. 

Изказването на Мишел Обама идва, след като Washington Post съобщи миналата седмица, че бившият президент Барак Обама е посъветвал президента Джо Байдън да промени стратегията на кампанията си за преизбиране и го е предупредил за потенциалното завръщане на Тръмп в Белия дом.

Проучване на USA TODAY/University Suffolk установи, че Байдън губи подкрепа сред младите, испаноговорящите и чернокожите избиратели. Байдън претендира за подкрепата на 63% от чернокожите гласоподаватели, като той разчиташе на 87% от тях на изборите през 2020 г., според Roper Center.

 Също така Байдън изостава от Тръмп сред испаноговорящите избиратели с 5 процентни пункта - 34% срещу 39%. А сред младите избиратели Тръмп води с 37% на 33%.