0

"Тези чудовища няма никъде да избягат", закани се сръбският президент Александър Вучич на извънредна пресконференция в Белград след двете кървави бани в страната през последните д ни.

Той обеща през следващите 6 месеца силите на реда да бъдат окомплектовани с още 1200 нови полицаи „за да могат родителите да се чувстват сигурни“ след клането в Младеновац.

“Това е атака срещу цялата ни държава и целият народ го усеща. Ако бях привърженик на теорията на конспирацията, щях да имам какво да кажа, но не съм и ще обявя мерките, които ще предприемем”, каза Вучич, като започна с броя на полицаите.

„Това е за безопасността на родителите и най-вече на майките. Няма майки и баби, които да са спали през изминалите дни. В Белград има 330 училища, във всяко училище ще има 330 полицаи! (108 900 общо стават полицаите по този разчет – бел. Ред.).

Разбира се, ще има още. Ще ни струва 25 милиона евро отгоре,  но намерихме парите”, подчерта Вучич.

“Още днес правителството ще излезе със заключение, с което нарежда на МВР да подготви промени в Закона за боеприпасите, които ще затегнат мерките за притежание на оръжие. 

Около 400 000 са хората, всички ще бъдат подложени на строги мерки. Ще обезоръжим Сърбия, а наказанията ще бъдат драстични. Да видим тогава как можете да получите оръжието. И това няма да е достатъчно, а и за малкото оръжия, които са останали, ще има шестмесечни прегледи, с медицински, психиатрични и други прегледи, а когато компетентните служби кажат, задължителен тест за наркотици, обявен само 48 часа преди това”, казва президентът.

“МВР незабавно да наложи мораториум върху издаването на каквото и да е оръжие в следващите две години, включително и ловното. На Министерството на вътрешните работи е наредено да предаде оръжията на всички лица, които имат незаконни такива в рамките на следващия месец, или ще последват брутални санкции и ужасни последствия”, закани се още президентът.

По думите му ще има завишаване на наказанията за носене на опасни предмети, като ножове и канцеларски ножове, с които децата могат да наранят сериозно приятелите си. 

“В ерата на социалните мрежи, когато вчера имахме 25 интервенции на територията на Сърбия, поради безотговорното, ужасно поведение на нашите младежи, имитиращи убиец. В същото време имаме още 20 фалшиви сигнала. Нашата полиция не може да арестува всички. И ние трябва да отговаряме за всички”, посочи още Вучич.

Той допълни, че е взето решение за повишаване нивото на разузнавателна и контраразузнавателна защита на цялата страна.

“Мисля, че най-важното е да не се разпространяват лъжи. И не само в социалните мрежи, а навсякъде. Сега трябва да прегледаме всичките 45 000 профила на хора, които харесват убиеца и чудовището”, обеща Вучич на извънредната пресконференция.

“Някои от тези "dark net" сайтове ще отидат в миналото в следващите дни. Е, всички вие, които харесвате чудовището, моля, обяснете ни защо ви харесва! Всеки, който казва, че стрелбата е спасение и че има нещо релаксиращо в това, „трябва да отиде в затвора и тогава да обяснява“, каза Вучич.

“И в това ще искаме подкрепата на съдии и прокурори, а не да се мъчим да получим заповед за обиск в апартамента на убиеца”, изтъкна президентът.

“Предложих да върнем смъртното наказание, но премиерът и членовете на правителството ме разубедиха, като казаха, че ще бъдем единствената такава държава в Европа, заедно с Беларус", каза Вучич.