0

Б ългари в Испания събраха собствени средства за изграждане на паметник на светите братя Кирил и Методий. 

Монументът ще се намира в Малага, където има голяма българска общност.  

Изграждането на монумента е със съдействието на общината в Малага и асоциация „Малага - България 2010“, която е основател на първото българско неделно училище “Родина“ в испанския град.

Любов 

"За нас светите братя са обединяваща фигура за православните християни и католиците. Те са покровители на Европа", сподели пред Нова Радка Георгиева, ръководител на Първо българско неделно училище "Родина“. "Опитваме се да научим децата на любов към българското", каза учителят Йорданка Райкова.

"Разрешение за поставянето му е издадено от местната община. Средствата се събраха за 3 месеца", уточни Петранка Костадинова от асоциация "Малага-България 2010". На откриването на монумента - 6 април, ще присъства и посланикът на България в Испания. 

Слово 

Монументът, представляващ бронзов барелеф върху каменен фундамент, ще бъде издигнат в „Дистрито 6“ в близост до общинския културен център „Рафаел Гонзалес Луна“, където всяка събота в „Родина“ се обучават български деца от подготвителна група до 12-и клас. На паметника ще бъде увековечено словото на Свети Кирил на български и на испански език: „Слънцето не грее ли за всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух?“.