0

Н астинал, със запушен нос и натъртено коляно – в това състояние звездата на Далас Маверикс Лука Дончич изнесе нов рецитал на игрището за победата със 123:93 над Лос Анджелис Клипърс като гост. Словенецът заби 35 точки,  направи десет асистенции и отчете 7 борби, което позволи на Маверикс да дръпне с 3:2 в серията от Западната конференция преди шестия мач в петък у дома.

В „crypto.com Arena“ в Лос Анджелис Лука накара публиката да замлъкне с изключителна ефективност за 35 мин. На терена.

През второто полувреме той отбеляза 20 точки, 14 от тях в третата четвърт, за да получи Далас аванс, с който отчая съперника си.

Лука е четвъртият играч в НБА,  който има средно поне 35 точки и 10 асистенции в  плейофите, а в неговия случай всичките срещу Клипърс. Освен това той е първият в историята, който има средно поне 8 борби и 8 асистенции в сериите за титлата, и вторият по средни точки в тези плейофи. 

При това той поддържа това темпо в състояние, което не е идеално, както сам Лука призна в края на мача: болезнено изкълчено дясно коляно и симптоми на настинка, като няколко пъти издухваше носа си.

„Коляното ми не е много добре, но тук е  адреналинът в един плейофен мач: след като започнете, искате да направите всичко възможно, за да помогнете на отбора си да спечели“, каза Дончич.

"Мисля, че това беше много важен мач. Спечелихме и сега трябва да спечелим още един от двата (които остават в серията). Трябва да се върнем в Далас и да играем по същия начин." 

Дерик Уайт и Джейлън Браун отбелязаха по 25 точки и Бостън Селтикс приключи първия рунд на плейофите в Източната конференция на Националната баскетболна лига на САЩ и Канада (НБА) с изразителна победа с 118:84 срещу Маями Хийт. Шампионите от редовния сезон затвориха серията в петия мач при 4:1 успеха.

Джейсън Тейтъм добави 16 точки и спечели 12 борби за поставените на първо място Селтикс, които взеха последните три двубоя в серията до седем. Съперник на Бостън в полуфиналите на конференцията ще бъде победителят от двубоя между поставените на четвърто и пето място - съответно Кливланд Кавалиърс и Орландо Меджик. Тази серия продължава в петък при предимство за Кливланд от 3:2 победи.

НБА, плейофи, първи кръг:

Бостън - Маями - 118:84
* Бостън спечели серията с 4:1 победи.

ЛА Клипърс - Далас - 93:123
* Далас поведе в серията с 3:2 победи.

Източник: БТА