0

О гнена стихия е обхванала съседите. Пожарищата, близо до България, все още не могат да бъдат овладени. Гори северозападният турски район Чакаккале, а хората от девет села са евакуирани. Пожарът е обхванал огромна територия, включваща Одринско и Такирдаг, Бурса и Балъксир.

Поради огнения ад е затворено движението през Дарданелите, 100 кораба са блокирани до второ нареждане, поради необходимостта от морето да се черпи вода за хеликоптерите.

Втори ден бушуват горските пожари, които се разпространяват бързо поради високите температури и силните ветрове.

Морският трафик през Дарданелите отново е спрян, за да могат самолети и хеликоптери да събират вода за борба с пожарите.

Повече от 100 товарни кораба чакат да преминат през пролива, който е затворен до второ нареждане, според изявление на морската агенция "Трайбека", предава Ройтерс.

Пожарникарите използват наземни превозни средства и хеликоптери, за да се борят с огъня през нощта, а министърът на вътрешните работи Али Джерликая каза, че повече от 1200 души от девет села в района са били евакуирани.

Огънят е обхванал площ от около 1500 километра, а все още не са го овладели.

Пожарите бушуват от дни по границата с Гърция в района на Еврос , но също и на Евия и близо до Атина. В един от пожарищата бяха изпепелени 26 души.

УЖАС! 26 души изгоряха живи в горски пожар! (СНИМКИ+ВИДЕО)