0

Т ри астероида са се запътили към Земята и два може да се сблъскат с планетата ни още тази година, предупредиха експерти.

Едно от космическите тела може да удари Земята през октомври, докато вторият има шанс да се сблъска с планетата ни през декември. Учените изгубиха траекторията на полета на първия астероид, наречен 2007 FT3, след като беше забелязан да се носи в Космоса.

Смята се, че е той е с размери около 340 метра и че има 1 към 11 милиона шанс да удари земята на 3 октомври. Но НАСА казва, че няма за какво да се тревожим, дори ако се осъществи контакт.

Говорител на НАСА каза пред Evening Standard: „Няма известни заплахи от сблъсък с астероиди за Земята през следващия век. НАСА и нейните партньори усърдно наблюдават небето, за да намерят, проследят и категоризират астероиди и обекти, близки до Земята, включително тези, които могат да се доближат до Земята".

Втори астероид – наречен 2022 YO1 – пък има шанс 1 към 430 да се сблъска със Земята на 17 декември, две години след като за първи път е бил наблюдаван от космически наблюдатели. Но малката скала - с размер около три метра - най-вероятно ще избухне като ярка огнена топка и няма да причини щети, ако навлезе в земната атмосфера.

Друг микроастероид – с размер около шест метра, ще се доближи до Земята за втори път тази година, след като се приближи през февруари. Но учените казват, че е малко вероятно да ни удари.