0

С пешно предупреждение беше издадено от Световната здравна организация, след като пет европейски държави съобщиха за огромно увеличение на случаите на пситакоза.

Вирусът обикновено се причинява от бактерията Chlamydophila Psittaci при птиците и се предава на хората чрез птичи изпражнения. И сега се наблюдава огромно увеличение на случаите в Австрия, Дания, Германия, Швеция и Нидерландия, като всяка страна отчита между 15 и 30 случая само през първите няколко месеца на тази година.

В Нидерландия са докладвани пет потвърдени смъртни случая, а Австрия също потвърди, че за починали хора, но не е дала точни числа на СЗО. Според организацията вирусът се свързва най-вече с тези, които работят с домашни птици, птицевъдите, ветеринарните лекари, собствениците на домашни птици и градинарите.

Предаването на болестта на хората става главно чрез вдишване на частици от въздуха от респираторни секрети, изсъхнали изпражнения или прах от пера – не е необходим директен контакт с птици, за да възникне инфекция.