0

Г енералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус издаде ново предупреждение относно вероятността от избухване на Болест Х, като каза на глобалните световни лидери, че е „въпрос на това кога, а не дали“ нов патоген и пандемия ще ударят.

Гебрейесус каза на присъстващите на Световната правителствена среща на върха в Дубай по-рано през седмицата, че е дал подобно предупреждение през 2018 г., че има вероятност да се появи пандемия, и се оказа прав със смъртоносния коронавирус.

Оплаквайки се, че светът все още е зле подготвен за нова пандемия, Гебрейесус отново изтъкна спешната необходимост от глобален договор. Той нарече договора "мисия от критично значение за човечеството".

„Днес стоя пред вас след COVID-19 с милиони мъртви хора, със социални, икономически и политически сътресения, които отекват и до днес. Въпреки че е постигнат известен напредък, като подобрения в наблюдението, пандемичния фонд, изграждане на капацитет за производство на ваксини… светът не е подготвен за пандемия”, каза той.