0

Х ората биха могли да живеят вечно, тъй като „смъртта е обратима“ и „мозъците могат да бъдат спасени“, твърди експерт

Професорът от Медицинския център Langone на Нюйоркския университет Сам Парниа е обсебен от темата за смъртта от 1994 г., когато мъж, с когото е разговарял само час по-рано, внезапно умрял в болницата, където той работи.

Парниа е убеден, че нашите мозъци остават „спасяеми“ дни след смъртта и телата ни могат да продължат да работят с напредъка на науката. Той добавя още, че смъртта не е нищо повече от „процес на нараняване“, който можем да преодолеем.

Професорът, роден във Великобритания, обясни: „Не се съмнявам, че в бъдеще хора, които биха били обявени за мъртви днес, ще бъдат рутинно връщани към живот. Докато гледам напред, съм развълнуван да мисля какво ще бъде открито“, каза той, цитиран от Daily Star.

Той добави: „Хората си мислеха, че никога не можеш да надскочиш границите на летенето, камо ли да надскочиш атмосферата на Земята. И ако винаги сте вярвали в това, тогава никога няма да опитате“.

Парниа издаде книга наречена „Lucid Dying“, която разглежда убедителни доказателства, които предполагат, че съживяването на мъртвите не е толкова трудно, колкото си мислим. „Това, което вярваме за смъртта, е фундаментално погрешно. Това не е краят, а обратимо състояние. Можете да обърнете смъртта и това не е просто желание, това е реалността."

По въпроса дали мозъкът ни продължава да живее след смъртта, Парния цитира пример от неговата изследователска лаборатория в NYU Langone. Той каза, че в един случай е установено, че мозъчните клетки запазват пълната си функция 48 часа след като са били отстранени от тялото на човек - използвайки само лед за запазване на органите.