0

М инистерството на морала на талибаните в Афганистан обеща в понеделник да приложи закон, забраняващ на медиите да публикуват изображения на всички живи същества, като на журналистите беше казано, че правилото ще бъде въведено постепенно.

Това се случва, след като режимът на талибаните наскоро обяви законодателство, формализиращо строгите му тълкувания на ислямския закон, които бяха наложени, откакто те дойдоха на власт през 2021 г.

„Законът се прилага за цял Афганистан ... и ще се прилага постепенно“, каза пред Агенция Франс Прес Сайфул Ислам Хайбер, говорител на Министерството за разпространение на добродетелта и предотвратяване на порока. Той добави, че служителите ще работят, за да убедят хората, че изображенията на живи същества са против ислямския закон.

Новият закон описва подробно няколко правила за медиите, включително забрана за публикуване на изображения на всички живи същества и нареждане на медиите да не осмиват или унижават исляма или да противоречат на ислямския закон.

Аспекти на новия закон все още не са стриктно прилагани, включително съвет към обществеността да не прави или гледа изображения на живи същества на телефони и други устройства.

Талибаните продължават редовно да публикуват снимки на хора в социалните медии, а афганистански журналисти казаха пред АФП, че са получили уверения от властите след обявяването на закона, че ще могат да продължат работата си.