0

В енеция планира да експериментира с входна такса от 5 евро за хората, които посещават града за един ден от идната година, за да се опита да управлява устойчиво потока от туристи, съобщи градският съвет, цитиран от ДПА.

Таксата ще бъде въведена пробно през 2024 г., а в близките седмици градският съвет ще реши точно за кои дни ще е задължително туристите, които не отсядат в хотелите на Венеция да си правят резервации и да плащат такса за достъп до града - от почивните дни през пролетта до пиковите месеци юни и юли, според информацията на в. "Кориере дел Венето". Всички посетители над 14 години ще трябва да плащат тази такса.

Целта е да се намери "нов баланс между правата на тези, които живеят, учат или работят във Венеция и туристите", заяви съветникът по туризма Симоне Вентурини.

Това не е ход, целящ събиране на пари, добави той, отбелязвайки, че таксата ще покрива единствено разходите по администрирането на схемата.

Точните дати за плана и как ще работи той ще бъдат договорени след окончателното одобрение от градския съвет, което се очаква идната седмица, предаде БТА.

Планът, който се обсъждаше за първи път през 2019 г., първоначално бе отложен заради пандемията и свързаните с нея локдауни, които възпрепятстваха туризма, а по-късно поради технически и процедурни причини.

Междувременно туристите се завърнаха във Венеция, като често броят им значително надвишава броя на живеещите в старата част на града приблизително 50 000 души, а това води до стълпотворение по тесните улички.

Свръхтуризмът от дълго време е сериозен проблем и за "крехката" венецианска лагуна. През юли експерти на ЮНЕСКО препоръчаха Венеция и лагуната й да бъдат добавени в списъка на застрашеното световно наследство, обосновавайки се, че Италия не прави достатъчно, за да защити града от влиянието на климатичните промени и масовия туризъм.