0

Р усия за пореден път смени главнокомандващия на специалната си военна операция в Украйна.

Този път начело на войската застава шефът на Генералния щаб на армията генерал Валерий Герасимов. Досегашният командир Сергей Суровикин пък ще бъде един от заместниците на Герасимов.

Според експерти този ход е ключов за войната в Украйна, тъй като Герасимов е „най-тежката фигура“ в руската армия. Генералът има много богата военна биография, като в кариерата си е бил командир на взвод, командва рота, батальон, полк, дивизия, армия (при това най-войнствената - 58-ма общовойскова в Северен Кавказ, която воюва във Втора чеченска рота).

Бил е началник-щаб както на Далекоизточния военен окръг, така и на Северен Кавказ. Той командва Петербургския и Московския военен окръг.

През 2010 г. става заместник-началник на Генералния щаб. На тази позиция той си „позволява” да се изказва против авантюристичните реформи на тогавашния военен министър, за което е понижен. След като Сергей Шойгу става военен министър обаче Герасимов става началник на Генералния щаб.

Друг ключов момент в назначението му е, че Валерий Герасимов е един от хората, организирани спецоперацията по превземането на Крим през 2014 г. Именно по тази причина през 2015 г. военната прокуратура на Украйна го обяви за „основния идеолог на войната в Донбас“ и оттогава той е обявен за издирване от властите в Киев.