0

Р усия информира Съединените щати, че временно се оттегля от инспекционните дейности по Договора за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ), чиито съоръжения подлежат на инспекции съгласно този договор. Това се казва в изявление на руското външно министерство относно ситуацията със СТАРТ.

„На 8 август 2022 г. Руската федерация официално уведоми Съединените американски щати по дипломатически канали, че нашата страна временно изтегля своите обекти, подлежащи на инспекции по този договор, от инспекционни дейности по Договора СТАРТ, се казва в изявлението. „Бихме искали да подчертаем, че мерките, които предприехме, са временни“, каза руското външно министерство.

В същото време руското дипломатическо ведомство подчерта, че Москва е принудена да прибегне до подобни действия „поради постоянното желание на Вашингтон косвено да постигне рестартиране на инспекционната дейност при условия, които не отчитат съществуващите реалности, създават едностранни предимства за Съединените щати и фактически лишават Руската федерация от правото да извършва инспекции на американските територии“.