0

С тотици шпиони вероятно са базирани в Обединеното кралство и се крият в предградията, но е почти невъзможно да бъдат забелязани. Такива са и петимата българи, обвинени в престъпен шпионски заговор в полза на Русия, които чакат започването на процеса срещу тях в Уестминстър през тази година.

Това разказва „Сън“, като дава практични съвети на британците как да разпознават съседа разузнавач, който съвсем нормално живее до тях. Спящите агенти имат привидно безобиден живот, смесвайки се с хората в квартала. За един типичен местен жител животът до или близо до шпионин изглежда абсурд. Но предвид огромното количество агенти, действащи във Великобритания, има някои издайнически признаци, които си струва да знаете, съветват експерти пред „Сън“. Например конкретни превозни средства, за които трябва да се внимава, както и други ключови показатели като посетителите, влизащи в домовете в предградията.

Щаб

“Сън“ напомня, че петимата българи са наблюдавали цели за „потенциално отвличане“ от щаба си в британския крайбрежен хотел. Това твърди обвинението по време на изслушването пред съда в Уестминстър, което се състоя през миналата есен. 45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова ще бъдат съдени по-късно през 2024 г.

Те са използвали комплект за наблюдение, за да получат информация и да я предадат на изпълнител в Русия, докато работят за агентурна мрежа, която работи в Обединеното кралство, заключи съдът по време на изслушването. Крайбрежният хотел на Русев в Грейт Ярмът е бил използван като „оперативен център“ за предполагаемите шпионски престъпления.

Кибератаки

Един мъж също беше признат за виновен миналия месец в шпиониране чрез базирания в Лондон телевизионен канал “Иран интернешънъл“, а през 2023 г. МИ5 предположи, че Владимир Путин е наредил на 50 шпиони, базирани във Великобритания, да извършат кибератака, добавя „Сън“.

Професор Антъни Глийс, експерт по сигурност и разузнаване, почетен професор в университета в Бъкингам, вярва, че хиляди агенти от други страни, включително Китай, също са базирани в момента във Великобритания. „Говорим за хиляди шпиони. Всеки от тези хора живее до някого, но е много трудно да бъдат идентифицирани. Ако виждате някого с твърде скъпа кола, която не може да си позволи. Единственият друг издайнически знак са парите и хората, които винаги идват при потенциалните агенти, обяснява той.

Защо

„Става въпрос за кражба на тайни и опит за подкопаване на намерения в Обединеното кралство, което по много причини е една от най-целените държави в света. Ние бяхме първите, които имаха империя и първи разбраха важността на новите технологии и безжичните кабели. В момента поради различни причини ние в тази страна сме в известен безпорядък, почти като в САЩ, и това ни направи по-привлекателна цел. Трябва да сме нащрек и да се надяваме, че онези, на които плащаме да ни пазят, си вършат работата“, коментира професорът.