0

Л етище ще се казва "Доналд Тръмп".

Републиканците стартират опит да преименуват аеропорт "Вашингтон Дълес" на името на бившия президент, защото „няма по-добър символ на свобода, просперитет и сила“, пишат американските медии.

При успех и двете летища в района на DC ще бъдат кръстени на президентите на Републиканската партия, след като вече има летище "Роналд Рейгън".

Надеждите на републиканците са големи, че популярно летище, обслужващо столицата на нацията, може да бъде преименувано на „Тръмп Интернешънъл“ след внасяне на законопроект, който със сигурност ще предизвика турбуленция. 

Коалиция от републиканци в Камарата на представителите, водени от заместник-управителя Гай Решенталер, R-Pa., представи законопроекта на 29 март. 

Единствената цел на мярката от две страници е да преименува международното летище Washington Dulles на международното летище Donald J. Trump. 

Ако законопроектът бъде подписан като закон, което е малко вероятно, и двете големи летища, обслужващи района на окръг Колумбия, ще бъдат кръстени на президентите републиканци: Роналд Регън и Доналд Тръмп . 

„През моя живот нашата нация никога не е била по-велика, отколкото под ръководството на президента Доналд Дж. Тръмп“, каза Решенталер в изявление, обявяващо законопроекта. 

„Тъй като милиони вътрешни и международни пътници летят през летището, няма по-добър символ на свобода, просперитет и сила от това да чуят „Добре дошли на международното летище Тръмп“, докато кацат на американска земя.“

Законопроектът се подкрепя от няколко републиканци, включително представителите Майк Уолц, R-Fla., Чък Флейшман, R-Tenn., Пол Госар, R-Ariz., Трой Нелс, R-Тексас, Анди Огълс, R-Tenn., и Бари Мур, R-Ala.

Мярката, която може да мине в Камарата с крехкото мнозинство, със сигурност ще се сблъска с турбуленция в Сената. 

Контролираната от демократите горна камара вероятно няма да успее да приеме мярката, тъй като не иска да даде легитимност на президент републиканец, особено по време на изборна година. 

Dulles, по-специално, е единственото голямо международно летище, обслужващо DC.

Националното летище Роналд Регън във Вашингтон, което се намира извън района на Арлингтън, Вирджиния, служи главно като център, обслужващ вътрешни полети.

Той обаче може да се похвали с няколко маршрута, които стигат до близки страни като Канада и някои дестинации в Карибите.    

„През 1998 г. Конгресът преименува Националното летище във Вашингтон на името на един от нашите велики президенти Роналд Рейгън“, каза Мур пред Fox News . 

„Уместно е да направим същото за друг от нашите най-велики президенти, Доналд Дж. Тръмп, особено когато той се противопоставя на атаката на въоръжено правителство да се бори за американци като нас.“

Госар също изрази мнение относно потенциалната промяна на името, като каза пред Fox News: „Не виждам по-подходящо признание от това да кръстим и двете летища в столицата на нашата нация на двамата най-добри президенти на Америка: DCA на президента Рейгън и Дълес на президента Тръмп.“