0

К осмическият предприемач Илон Мъск призна, че използва кетамин (известен у нас като конска упойка) за лечение на депресия и че го прави в „интерес на инвеститорите“. Един от най-богатите хора в света, ръководител на социалната мрежа Х разкри пред бившия водещ на CNN Дон Лемън, че "кетаминът му помага да се измъкне от умопомрачението". Още през август магнатът обясни, че приема медикамента винаги, когато мозъкът „потъне в негативизъм“.

Кетаминът е наркотик за рейв партита, популярен през 80-те години и отново на мода в Съединените щати. Може да се приема като инжекция, таблетка, спрей за нос или прах за смъркане. Лемън попита Мъск дали лекарството е попречило на бизнеса и милиардерът отговори не. „Това, което има значение на Уолстрийт – обясни той – е изпълнението. Ако има нещо, което вземам, трябва да продължа да го правя." Вчера на Уолстрийт акциите на Tesla поскъпнаха с 5,8%, след като загубиха 19% от началото на март. 

Историята с кетамина, разкрита през януари от Wall Street Journal, не само хвърля сянка върху психическото състояние на Мъск, който вече призна през 2018 г., че е използвал мощни хапчета за сън, за да заспи. Ръководителите на Tesla и SpaceX отдавна са разтревожени за холдингите на компаниите и факта, че според федералния закон употребата на наркотици може да застраши държавни договори на SpaceX за 14 милиарда долара.

В свое разследване WSJ говори и за LSD, кокаин, магически гъби и екстази. Според медията Мъск е бил видян да използва подозрителен спрей за нос по време на парти, хипотеза, отхвърлена от адвокатите на милиардера, според които Мъск се тества редовно в SpaceX и винаги е давал отрицателен резултат. 

Сега Лемон попита магната дали някога е злоупотребявал с наркотика. Той отговори с „не“: „Ако вземете твърде много кетамин, не можете да си свършите работата, а аз имам много планове за бъдещето“. Кетаминът беше посочен като причина за смъртта на звездата от "Приятели" Матю Пери миналата година . Видеото от интервюто беше публикувано пет дни след като Лемън обяви внезапния край на сътрудничеството си с Мъск. Това не изненада анализаторите: магнатът се движи като разхлабено оръдие, сглобява и унищожава проекти за кратко време и бързо променя настроението.